“Fa quatre anys que espero aquest dia”, explica l’Isabel amb un somriure d’orella a orella. Els amics i familiars li han preparat una festa sorpresa per celebrar plegats que aquest dissabte fa nou anys. En realitat en té 36 però l’espelma que bufarà amb el pastís és un número nou.

Les persones que van néixer en any de traspàs viuen aquest dia d’una manera diferent i especial. Només cada quatre anys poden celebrar el 29 de febrer. Per això, “jo em poso malalta molts cops abans del dia, dels nervis”, confessa.

Quan et feliciten: el dia 28 o l’1?

I quan no és any de traspàs? Els supersticiosos diran que no es pot celebrar l’aniversari abans. La majoria opten per fer-ho la nit del dia 28 a l’1 de març. Les felicitacions que reben també acostumen a ser curioses. Hi ha qui ha rebut uns segons abans de la mitjanit un missatge dient “Feli” i posteriorment “citats”. A betevé ho hem preguntat per conèixer quina és la tendència dels seguidors del compte de btvnotícies.

En el cas de l’Isabel, quan anava a l’escola i encara no existien els telèfons mòbils, assegura que va rebre tantes trucades a mitjanit que, fins i tot, la companyia de telefonia es va posar en contacte amb la família per si passava alguna cosa.

També té altres avantatges. L’Eulàlia, que avui fa 56 anys, o 14 si tenim en compte només els anys de traspàs, diu que les felicitacions li arriben per partida doble. “Rebo missatges tant el dia 28 com el dia 1. És un dia que tothom se’n recorda de felicitar-te”, comenta.