De moment no n'és conscient però la Paula ha nascut en una data ben peculiar. De fet, només hi havia una possibilitat entre 1.614 que sortís de la panxa de la mare un 29 de febrer. Tant és així que els pares no s'ho havien plantejat i encara no tenen gaire clar en quina data celebraran el seu aniversari. PEDRO ZORI ALONSO, pare "Encara no ho sé. No sé si el dia 28. Creiem que el dia 28. No sé si el dia 1... No el 28, segur." A tot l'estat hi ha 30.000 persones com la Paula que han nascut en un any de traspàs. A tot el món en són cinc milions. La Belinda, per exemple, avui prepara festa grossa. Es pren la seva peculiaritat amb humor. BELINDA MOLERO "És divertit. Tinc un cosí una mica dolent que només em felicita cada quatre anys i em fa un regal cada quatre anys i això home fa ràbia. És una mica complicat perquè hi ha gent que no se'n recorda i no et felicita. A facebook per exemple sembla que no exisitim." De fet, la xarxa social no permet marcar el 29 de febrer com a data d'aniversari. Van ser els romans els que van inventar l'any de traspàs. La terra tarda 365 dies i una mica més d'un quart a fer la volta al sol. És per aquest quart que cal afegir un dia cada quatre anys. Si no es fes així... JORDI NÚÑEZ, director de l'Observatori Fabra "S'anirien desplaçant les estacions de l'any de manera que hi hauria un moment que l'inici de la primavera per exemple deixaria de coincidir amb el 21. De fet a l'època dels romans això passava." I, per exemple, el Cap d'Any acabaria coincidint amb el solstici d'estiu. Los Angeles Times ha calculat la data en què ens trobaríem sense els anys de traspàs. Ja seríem a juliol de 2017.

Tot i que tradicionalment considerem que un any dura 365 dies, la Terra tarda una mica més a fer una volta sencera al Sol: 365 dies i quart, aproximadament. El director de l’Observatori Fabra, Jordi Núñez, ha explicat en una entrevista a Barcelona FM que aquesta diferència s’ajusta un cop cada quatre anys afegint un dia al calendari, el 29 de febrer.

La natura no és tan exacta, per això, excepcionalment, cada 100 anys, un any que li tocaria ser de traspàs no ho és. Tot i així, encara caldria compensar-ho, per això aquesta última norma té una altra excepció cada 400 anys. En resum, seran anys de traspàs tots els múltiples de quatre excepte els múltiples de 100, però sí que ho seran els anys múltiples de 400.