Durant cinc dies consecutius, una empresa especialitzada contractada per l’Ajuntament, duu a terme mesuraments ambientals als entorns del Mercat de l’Abaceria a la recerca de fibres d’amiant. Per fer-ho, s’estan instal·lant uns aparells a balcons de veïns que permeten captar i filtrar set litres d’aire per minut. Són els mateixos aparells que s’han fet servir al metro. Se n’obtindrà una mostra que s’analitzarà en un laboratori francès fent servir un microscopi electrònic, el més sofisticat, que permet detectar les fibres més petites que, de fet, són les més nocives per a la salut. Els resultats podrien arribar d’aquí a dues setmanes. També es faran mesuraments quan comencin els treballs de desamiantatge i quan finalitzin.

Teulada mercat Abaceria

La tècnica higienista que s’ha encarregat d’agafar les mostres, Laura Arboledas, espera que els resultats serveixin per tranquil·litzar el veïnat. Confia que no es detectin fibres en nivells preocupants, tot i que no es pot descartar, diu, perquè la teulada del Mercat de l’Abaceria “és molt antiga i s’hi poden veure trossos trencats”. De fet, es calcula que la vida útil del fibrociment és d’entre 30 i 40 anys. Passat aquest temps, es comença a degradar.

Coincidint amb aquests mesuraments, aquest divendres acaba el termini perquè les empreses de desamiantat que vulguin optar a retirar la teulada d’amiant de l’Abaceria presentin els seus projectes. El pressupost estimat és de més de 550.000 euros. Això equival a multiplicar per 10 el que s’havia pressupostat abans que s’aturessin les obres. El motiu de l’encariment és que, finalment, es retirarà l’amiant i s’embolcallarà amb una lona hermètica, una bombolla al buit. Es farà, això sí, per trams.

Que s’empri aquest sistema de bombolles al buit tranquil·litza els veïns, molts dels quals es van organitzar i van formar la plataforma Afectats Abaceria. Estan convençuts que sense la pressió veïnal no s’hauria millorat la seguretat dels treballs per protegir la salut dels veïns i comerciants.