El vermell és el color amb què el Servei de Meteorologia de Catalunya (Meteocat) pinta aquests dies bona part del territori: “Amb aquest escenari, d’avisos de perill 5 sobre 6, el vermell apareixerà en moltes comarques de Catalunya” pel que fa als avisos de risc, ha explicat Santi Segalà, cap de predicció del Meteocat.

En aquest sentit, la Generalitat preveu que, entre dijous al vespre i dissabte al migdia, es registrin arreu del país cops de vent de 70 km/h, amb possibilitat d’arribar, localment, a ratxes de fins a 100 km/h. Amb tot, però, les hores més conflictives d’aquest episodi seran divendres, entre el matí i primera hora de la tarda.

Aquesta circumstància, segons ha relatat el subdirector de Protecció Civil a Catalunya, Sergio Delgado, pot tenir afectacions en les activitats que es duguin a terme a l’aire lliure aquests dies. Així, ha explicat: “No estem dient que s’anul·lin totes les activitats a l’aire lliure, sinó que els responsables i els ajuntaments les analitzin, i les adaptin davant del risc”. Tot plegat ho han explicat en el marc d’una reunió de prevenció al Departament de Territori i Sostenibilitat.

Les fires de Nadal

Algunes d’aquestes activitats poden ser els mercats i les fires nadalenques, com és el cas de la Fira de Santa Llúcia, que es duu a terme a l’avinguda de Catedral. El president d’aquest mercat, Albert Deulofeu, ha confirmat a betevé: “Hem informat a tots els paradistes de la previsió de fort vent i els hem donat consells preventius“. Amb tot, Deulofeu assenyala que “en un principi mantindrem la fira oberta, tret que [per seguretat] sigui necessari tancar-la”.

Ara fa cinc anys la fira de Santa Llúcia ja es va veure afectada per un episodi de fort vent, que va malmetre una desena de parades, situades d’esquena a la Catedral. Són, precisament, les parades a qui Deulofeu ha donat prioritat per a la informació preventiva.

Consells a seguir

Per minimitzar possibles efectes d’aquest episodi de ventades, Protecció Civil ha recordat que els principals consells són no acostar-se a indrets amb bastides o tanques de grans dimensions –com les publicitàries– o a espais oberts, i evitar estar a prop d’arbres grossos. A casa, Protecció Civil també aconsella, a qui tingui terrasses o balcons, enretirar testos o altres objectes per evitar que puguin desprendre’s i caiguin al carrer.