El vent ha de ser el protagonista els propers dies, tant a Barcelona com a la resta del territori. Una profunda borrasca situada al Regne Unit en serà la causant.

mapa isobàric divendres 12 hores – font: Metoffice

La borrasca, molt profunda, amb una pressió de menys de 970 hPa i un anticicló potent a les Açores, de gairebé 1040 hPa, formarà un camp de pressió que superarà els 60 hPa.

A la península, entre el cap de Creus i l’Algarve portuguès, gairebé 30 hPa. Serà una diferència molt important, que implicarà un vent que serà notícia a bona part de Catalunya.

Un episodi general a tot Catalunya

Els models meteorològics indiquen que podria tractar-se d’un episodi força general i amb molts pocs indrets que es puguin escapar de la ventada.

Amb els darrers mapes, serien els Pirineus, l’Alt Empordà, el centre i sud del territori i les zones enlairades els indrets on s’espera que bufi més vent, amb cops que podrien superar amb certa facilitat els 100-120 km/h ja a partir d’aquest dijous, però molt especialment divendres.

ratxa màxima prevista pel model ICON-DWD. Font: meteociel

Com acostuma a passar en situacions de vent fort de component oest, es podria quedar al marge d’aquest episodi l’interior de les comarques gironines, que queden a resguard d’aquest vent gràcies a la protecció que els ofereix el relleu de la zona.

Avisos del Meteocat i l’AEMET

Tant el Servei Meteorològic de Catalunya com l’Agència Estatal de Meteorologia han emès ja diversos avisos pel fort vent.

Avís del Meteocat per divendres pel vent fort

En el cas del Meteocat, l’avís és de perill 5 sobre 6, general a tot el territori i amb cops que podrien superar els 108 km/h (30 m/seg). A Barcelona, tot i que ja s’entra en avís des de dijous a mitja tarda, el perill és més elevat a les hores centrals de divendres, quan el vent podria superar els 70-80 km/h especialment arran de mar, a Collserola i a les parts altes de la ciutat.

Avís per vent AEMET. Font: AEMET

En el cas de l’Agència Estatal de Meteorologia, l’avís també és molt semblant, amb cops que podran superar els 70 km/h amb una probabilitat d’entre el 40-70% també a Barcelona, especialment divendres.

Consells davant l’episodi de vent

  • Retirar testos de façanes i terrasses: poden caure i provocar un accident.
  • Tancar portes i finestres de l’habitatge.
  • Parar atenció a les motocicletes aparcades: hi ha el risc que es tombin.
  • Allunyar-se de grues, panells, arbres i murs inestables.
  • Recollir la roba dels estenedors per evitar accidents.
  • Extremar precaucions en les activitats a l’aire lliure i les zones arbrades. Es preveuen ratxes de vent de fins a 70 km/h en molts punts del litoral central.