La imatge de les platges de Barcelona desbordades de gent dissabte ha generat reaccions de tot tipus. Molts han criticat que pràcticament ningú no mantenia els dos metres de distància entre persones o grups, malgrat que l’aforament màxim implantat per l’Ajuntament està calculat per garantir-lo. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ho atribueix al fet que tothom s’instal·la a primera línia de mar: “Ens hem de redistribuir molt millor. Si tots ens posem a primera línia tampoc no servirà que implantem un aforament màxim. La Guàrdia Urbana farà feina per demanar als usuaris que tirin endarrere si és necessari. […] Hi cabem, però ens hem de distribuir millor”, ha defensat.
En una entrevista a RAC1, Badia també ha advertit que es pot arribar a sancionar els usuaris que es neguin a mantenir la distància de dos metres. Les multes anirien entre els 100 i 200 euros, com ha passat quan algú no respectava les franges horàries o organitzava trobades quan encara no estava permès. Tot i això, el regidor ha dit que els primers dies cal fer una tasca pedagògica perquè la gent entengui les noves mesures de seguretat a la platja i informar-los de les eines que hi ha per gaudir-ne de manera responsable, com la pàgina web en què es pot consultar l’aforament de les platges.
S’habilitaran punts d’accés a les platges
Després de les imatges d’aquest dissabte, una de les incògnites que s’obre és si limitar l’aforament és efectiu, tenint en compte que el primer cap de setmana se n’han hagut de tancar quatre durant unes hores, de 14 a 18 h, per garantir que es mantenien les distàncies de seguretat: “És un aforament que en un moment donat arriba al màxim i hem d’aprendre a mirar a les aplicacions mòbils quines [platges] estan obertes, quines no i entendre que en alguns franges horàries és millor no anar-hi si estan saturades”, ha dit. A més, Badia ha advertit que al juliol i a l’agost la temporada de bany encara és més intensa.
A mesura que avancin els dies, s’instal·laran pilons de fusta i cordes a les platges per limitar els accessos a la sorra i que sigui més fàcil tancar-los quan l’aforament estigui al màxim. Badia ha recordat que al litoral barceloní hi caben, mantenint les distàncies de seguretat, 38.000 persones.
“El risc a la platja és mínim”
Benito Almirante, cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, afirma que el risc de contagi a la platja o a l’aire lliure “és mínim”. En una entrevista a betevé, ha explicat que des del punt de vista epediemològic no hi ha diferència entre omplir les platges al 80 % o al 100 % i ha assegurat que “és més una posada en escena que una realitat”. Tot i això, avisa que cal complir la normativa.
Almirante també ha aprofitat per animar a tothom a celebrar la revetlla de Sant Joan a l’aire lliure: “Més enllà de quantes persones hi hagi el que hauríem d’evitar és que hi hagi festes en espais tancats.”