El govern municipal ha restituït aquest dilluns la placa commemorativa que recorda la repressió policial a la via Laietana. Aquest dijous, aquest element va aparèixer cremat i Gerardo Pisarello va atribuir-ho a “grups ultres”. L’alcaldessa, Ada Colau, va assegurar llavors que la hi tornarien a posar “tants cops com calgués”.

Aquell mateix dia, grups vinculats a la memòria històrica van deixar-hi clavells i van organitzar una concentració de rebuig.

Placa a la Via Laietana coberta de flors que recorda la repressió franquista

Crema després de les crítiques de Cs, PP i el sindicat policial SUP

L’atac vandàlic contra la placa va produir-se després de les crítiques de Cs i el PP, que van qüestionar-ne la ubicació just davant la Prefectura de la Policia Nacional. També el sindicat SUP va demanar-ne la retirada argumentant que era una iniciativa “partidista que estigmatitzava el col·lectiu de la Policia Nacional”.

Convertir la comissaria en espai de memòria històrica

Aquest element commemoratiu va instal·lar-se el 26 de març per recordar les víctimes del tardofranquisme i la repressió policial.

L’Ateneu Memòria Popular reivindica que l’edifici de la prefectura sigui cedit a l’Ajuntament de Barcelona o a la Generalitat per ubicar-hi un espai de memòria en record i homenatge a les persones represaliades pel franquisme.

Pisarello: “S’ho pensaran dos cops”

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha explicat que la placa s’ha reposat perquè era un mandat de la majoria del ple de l’Ajuntament. “Els que van alentir a cometre aquests de banalització s’ho pensaran dos cops”, ha dit Pisarello.

El també número 2 d’En Comú Podem per a les eleccions generals 2019 ha enviat un missatge al candidat a les eleccions municipals 2019 Manuel Valls, a qui li retreu que no s’hagi desmarcat de les crítiques de Carina Mejías.

Pisarello també ha criticat que l’Estat encara no hagi celebrat encara una consulta sobre la pervivència de la monarquia espanyola; una consulta que per al número 2 de la llista de Jaume Asens és “més necessària que mai”.