El documental ‘Amb les nostres mans’, a càrrec d’una productora de la zona, Ozzypiuntur, ja s’ha presentat als centres cívics de Sant Genís i la Teixonera. El film explica el fenomen de l’autoconstrucció d’habitatges en aquesta zona d’Horta-Guinardó, un fenomen clau per entendre com és avui en dia. La pel·lícula es difondrà per les xarxes socials i també es projectarà a les festes majors d’ambdós barris. La seva elaboració ha servit per recollir un seguit de fotografies i vídeos inèdits que estan a l’abast de la ciutadania a través d’una nova pàgina web.

Un projecte del Pla de barris

Van ser moltes les famílies vingudes d’arreu de l’estat que es van establir a la perifèria de Barcelona durant els anys 50 i 60. Ells mateixos es feien la casa en les estones lliures que els deixava la feina, principalment durant els caps de setmana. La productora local s’ha encarregat de seleccionar-ne els participants, testimonis que expliquen la seva experiència. Els van localitzar i seleccionar en col·laboració amb les entitats de la zona, com per exemple l’associació de veïns. Han aconseguit més d’un centenar de fotografies cedides principalment per residents en aquest punt de Barcelona i també vídeos. Destaquen els de dos cineastes del barri que van documentar tota la construcció d’un edifici.

Consulta en línia

La crida per aconseguir el material audiovisual la van fer conjuntament l’Observatori de la Vida Quotidiana i el Pla de barris. El projecte ha servit per documentar la història de dos barris als quals manca un relat històric, tant oficial com oficiós. Per tal de tenir tot el material recopilat d’una manera òptima, l’Ajuntament ha posat en marxa una pàgina web per a la Teixonera i una altra per a Sant Genís en què es poden consultar els documents i, fins i tot, fer aportacions.