La reforma de la zona afectada pel PERI Danubi, que es va anunciar fa un any, haurà d’esperar. El projecte preveia convertir l’antic recinte fabril d’Amadeu Cabré, al barri de la Maternitat i Sant Ramon, en una gran zona verda i equipaments públics. Per fer-ho possible calia, però, que la propietat de la fàbrica retirés la demanda que fa anys havia interposat contra la modificació del Pla General Metropolità del 2010, que permetia expropiar el recinte i començar el projecte. Segons el consistori, totes dues parts havien arribat a un acord, però el jutge no ha acceptat suspendre la demanda i ha dictat sentència a favor de la propietat. L’Ajuntament ja ha anunciat que presentarà recurs.

78 famílies pendents del pla nou

La sentència invalida la modificació del PGM que es va aprovar el 2010 i això té greus conseqüències per a les 78 famílies de les casetes que envolten la fàbrica, ja que aquest pla desafectava els seus habitatges i, ara, de confirmar-se la sentència, tornarien a estar afectats. Pedro Alonso, de l’Associació de Veïns de l’Avinguda de Xile, assegura que s’ha negociat tard i malament i critica que fa un any l’Ajuntament il·lusionés els veïns sense tenir les garanties que el projecte pogués tirar endavant.

Tota una vida afectats

Els veïns de les casetes estan preocupats per la seva situació. Els habitatges feia  dècades que estaven afectats i amb risc d’expropiació, fins que l’any 2010 la modificació del PGM els va desafectar i, ara, amb la sentència, tornen a la situació de partida. Pere Casamitjana, veí de la zona, assegura que “al anul·lar-se la modificació del PGM, preval el pla del 1976, pel qual les cases sí que estaven afectades”. Casamitjana assegura que amb el PERI Danubi s’ha marejat als veïns i se’ls ha perjudicat: “Hi ha veïns que han venut les seves cases a un preu alt i ara els propietaris nous es troben amb això, que les seves cases ja no tenen el mateix valor. Ja no valen res”. Mercè Alavar va néixer al mateix carrer del Pintor de Tapiró i, com el Pere, porta tota la vida al barri. No vol marxar de casa seva i tem que amb aquest anunci “tornin els maldecaps que van viure fa uns anys”.

La zona del PERI Danubi està delimitada pels carrers de Danubi, travessera de les Corts, Pintor Tapiró i Cardenal Reig i la primera afectació data de l’any 1950. Des de llavors, els veïns viuen pendents del que es decideixi sobre la zona. L’any 2010 es va arribar a un acord de consents, tant polític com veïnal però, a dia d’avui, encara no s’havia aconseguit materialitzar res.

L’Ajuntament presentarà recurs

Des del districte de les Corts asseguren que ja han començat els tràmits per presentar un recurs en contra de la sentència però assegura que, si la justícia no els dona la raó, treballaran en un altre pla que prioritzi la desafectació dels veïns de les casetes.