La reforma de la Rambla ja té el projecte aprovat, però continua sent una incògnita quan en començaran les obres. La Comissió d’Urbanisme ha donat llum verda inicial aquest dimarts al projecte executiu de la Rambla, que preveu una inversió de 44,5 M € per fer una transformació ambiciosa del passeig. Ara bé, el pressupost d’aquest any no inclou cap partida i el govern municipal no concreta quan començarà la reforma. L’oposició ha votat a favor del projecte, però ha recriminat que, tres anys després d’anunciar la proposta guanyadora, no hi hagi data d’obres.

La nova Rambla es basa en el projecte de l’equip km-Zero, liderat per l’arquitecta i exregidora Itziar González. S’hi preveu un únic carril de circulació per sentit, destinat només al transport públic, serveis i veïns. Se n’ampliaran les voreres i el passeig central i se’n renovarà tot el paviment. En tres punts (Palau Moja, Boqueria i Teatre Principal), hi haurà una plataforma única que configurarà l’espai com una plaça per facilitar la mobilitat a peu entre el Gòtic i el Raval. A la part de les Drassanes, es dibuixa una plaça oberta.

Vista virtual de com quedarà la Rambla davant del Palau de la Virreina

En el debat en comissió, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha celebrat l’aprovació del projecte executiu, que forma part d’una “estratègia de reactivació” que va més enllà de la reforma urbanística. Però l’oposició li ha criticat que no hi hagi data per iniciar la transformació. “La Rambla continua sobre el paper”, ha denunciat Jordi Coronas (ERC). “No sabem si el 2022 tirarà endavant”, ha dit Jordi Martí (Junts), mentre que Celestino Corbacho (Cs) ha augurat que “acabarà el mandat i les obres no hauran començat”. Des del PP, Óscar Ramírez ha demanat accelerar els terminis d’obres quan comencin. La previsió és fer cinc fases de 18 mesos cadascuna.

Primer objectiu: retirar les antigues ocelleries

Amb el projecte aprovat, una de les primeres accions que vol fer l’Ajuntament és retirar les antigues ocelleries, reconvertides fa anys en botigues de records i gelats. Per fer-ho, caldrà abans modificar l’Ordenança de mercats. Durant el segon semestre de l’any, el consistori també destinarà 150.000 euros a fer una reparació generalitzada del paviment de la Rambla, malmès en diversos punts. Aquest mes de març obrirà una ràdio en una parada de flors tancada. A més, es vol posar en marxa un pla de dinamització comercial per aixecar persianes tancades per l’impacte de la pandèmia.

Unes de les veus contràries a iniciar les obres ara són els restauradors i quiosquers, que prefereixen endarrerir-les i centrar els esforços a recuperar l’activitat econòmica de la Rambla.