L’Ajuntament de Barcelona proposarà a les entitats bancàries que instal·lin caixers automàtics en dependències municipals, com centres cívics o llars de jubilats, en barris de la ciutat on els bancs han reduït oficines en els últims anys. Està previst que el consistori plantegi aquesta proposta a la banca en una reunió amb responsables del sector que tindrà lloc aquest mes de gener. Així ho ha avançat a EFE el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, que creu que a la ciutat “hi ha hagut un autèntic desmantellament de la xarxa d’oficines bancàries”.

Collboni apunta que la pandèmia i les noves tecnologies han afavorit el pagament electrònic de forma generalitzada, però n’han deixat fora un percentatge de persones grans, “que no tenen accés a les noves tecnologies ni a un caixer a menys d’un quilòmetre”.

Accions contra la desigualtat digital

La proposta de l’Ajuntament de Barcelona a les entitats bancàries serà la de desplegar caixers automàtics en diferents equipaments públics, especialment en territoris on, previ estudi, s’hagi detectat una mancança considerable d’aquests dispositius. El projecte forma part de les actuacions que està duent a terme l’Ajuntament de Barcelona per reduir la desigualtat digital.

Una altra acció ha estat la licitació, el novembre del 2021, de la concessió de “serveis per a la comercialització de serveis bancaris” a les estacions de la xarxa de metro i el funicular i el telefèric de Montjuïc. Entre les ubicacions escollides es troben les estacions de metro de Catalunya, amb més de nou milions de validacions anuals, Espanya, Sants Estació, la Sagrada Família, Passeig de Gràcia, la Sagrera, Maria Cristina, Diagonal, Liceu, Drassanes, Universitat, el Poble-sec o Ciutadella.

En el conjunt de la ciutat, la bretxa digital afecta el 8,1 % de la població segons l’enquesta sobre la bretxa digital a Barcelona que es va fer el 2020. L’objectiu de l’Ajuntament és assolir la bretxa digital zero.