Nova discrepància entre Barcelona en Comú i el PSC, socis de govern a l’Ajuntament de Barcelona. El motiu de la discòrdia són ara les llars compartides o el que és el mateix: el lloguer d’habitacions per a períodes inferiors a un mes. En un debat a la Comissió d’Urbanisme a instàncies de Junts, el PSC ha votat a favor de regular aquesta activitat amb una ordenança específica d’acord amb les associacions d’amfitrions, mentre que els comuns hi han votat en contra.

Amb la revisió del Pla d’allotjaments turístics (PEUAT), el govern municipal va afegir-hi la prohibició de llogar habitacions per a ús turístic (inferior a un mes) a tota la ciutat. El document es troba ara en fase de resoldre les al·legacions abans d’arribar a l’aprovació definitiva, que, vista la discrepància, penja d’un fil. De fet, Rosa Alarcón (PSC) ha revelat que el mes de març es va crear un grup de treball dins del govern per arribar a un acord en la regulació de les llars compartides.

Majoria a favor de la regulació

La proposta de Junts a la comissió per regular aquesta activitat s’ha aprovat amb els vots del PSC, Ciutadans, el PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita. En canvi, ERC i BComú hi han votat en contra. “Creiem necessària la regulació de les llars compartides, una pràctica habitual que té a veure amb la subsistència de moltes famílies”, ha afirmat Alarcón (PSC). Per contra, la tinenta d’alcalde Janet Sanz (BComú) ha replicat: “Des de Barcelona en Comú defensem l’habitatge per viure”.

Eva Baró (ERC) ha advertit que si es lloguen habitacions a turistes i no a veïns “tensionarem els preus i reduirem l’oferta als residents”. La resta de grups han defensat la regulació d’una activitat que permet a les famílies que ho fan complementar els ingressos mensuals. Jordi Martí (Junts) ha dit que el lloguer d’habitacions aporta “valor econòmic i social” a la ciutat. Luz Guilarte (Cs) i Óscar Ramírez (PP) han demanat incrementar la inspecció per controlar l’activitat quan estigui regulada i Manuel Valls (BCN Canvi) ha dit que les llars compartides són “un model de convivència”.

L’aeroport, l’Hermitage, el peatge urbà…

La discrepància entre socis de govern per les llars compartides se suma a una llista de posicions divergents en altres temes com ara el debat sobre l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-el Prat, el projecte de l’Hermitage a la nova bocana o la implantació d’un peatge urbà d’entrada a la ciutat. El líder socialista, Jaume Collboni, va assegurar a betevé que la coalició de govern està blindada fins al 2023, mentre que l’alcaldessa, Ada Colau, també a betevé, va dir que cal normalitzar les diferències.