El futbolista Dani Alves podrà sortir en llibertat provisional si diposita una fiança d’un milió d’euros fins que la sentència sigui ferma. És el que ha decidit l’Audiència de Barcelona, que va condemnar l’exblaugrana a quatre anys i sis mesos per una agressió sexual a la discoteca Sutton. El tribunal ha resolt per majoria i amb vot particular la petició que havia fet aquest dilluns d’advocada del futbolista.

Altres mesures cautelars a Dani Alves

Per sortir en llibertat, l’exblaugrana també haurà d’entregar els passaports —espanyol i brasiler— i personar-se setmanalment a l’Audiència de Barcelona. També tindrà prohibit sortir del territori nacional i aproximar-se a la denunciant a una distància no inferior d’un quilòmetre del seu domicili, lloc de feina o qualsevol altre espai freqüentat per ella. Tampoc podrà comunicar-s’hi per qualsevol mitjà o procediment fins a la resolució dels recursos.

Aquesta posada en llibertat xoca amb el que van defensar tant la fiscalia com l’acusació particular a la vista d’aquest dilluns. Ambdues parts van considerar que el risc de fugida era més elevat ara que ha estat condemnat i van recordar que l’exblaugrana té una gran capacitat econòmica i un passaport estranger que li permetria fugir.

Els arguments del tribunal per alliberar Alves

El tribunal considera que Alves haurà complert com a mínim la meitat de la pena quan la sentència sigui ferma, és a dir, quan es resolguin els recursos presentats per les parts. A banda, aquesta resolució judicial pot elevar o reduir la condemna. Per això, la presó provisional no pot ser de compliment anticipat.

Segons fonts jurídiques consultades per betevé, la presó provisional no pot allargar-se més de la meitat de la pena imposada. En el cas d’Alves, la sentència de l’Audiència de Barcelona el va condemnar a quatre anys de presó. El futbolista ja fa 14 mesos que està privat de llibertat i previsiblement el recurs presentat per les parts es resoldrà quan ja hagi superat més de la meitat de la pena.

Vot particular contrari a alliberar-lo

El magistrat ponent de la sentència, Luis Belestá, ha emès un vot particular contrari a la posada en llibertat d’Alves, que és el que ha votat la majoria del tribunal. Segons Belestá, la situació de presó provisional s’hauria de prorrogar amb el límit màxim de la pena imposada, és a dir dos anys i tres mesos, mentre no es resolen els recursos. El magistrat argumenta que el fet que la condemna pugui augmentar una vegada resolt el recurs augmenta el risc de fugida d’Alves.