alerta proteccio civil barcelona

L’espurna de la revolta de les famílies es va encendre al Poblenou i ara creix com una taca d’oli a tot Catalunya. Ja són desenes els grups de pares que s’organitzen per retardar la compra del telèfon mòbil fins als 16 anys i han hagut de crear un nou xat de Telegram que ja té més de 2.800 usuaris. A banda de la vintena d’escoles i instituts del Poblenou que inicialment van afegir-s’hi, ja hi ha diferents AFA a gairebé tots els districtes de Barcelona implicades i se n’estan creant de noves a altres localitats com Girona, Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Cardedeu.

2.800 usuaris al xat que s’ha fet viral

Tot plegat va començar ara fa tot just un mes, quan es va crear el grup de WhatsApp que ha desencadenat aquesta mobilització per part d’una mare de Sant Martí, l’Elisabet García Permanyer que ara està sorpresa de la volada d’aquesta iniciativa, que no s’esperava que tingués aquest ressò. L’interès ha estat tan gran que s‘hi han adherit més d’un miler de persones i això ha forçat les impulsores a obrir un nou grup més ampli i sense límit d’usuaris que es comuniquen per Telegram i que ja té més de 2.800 usuaris. El grup inicial, batejat com a “Poblenou, Adolescència Lliure de mòbil”, ara ha crescut cap a un de més genèric, “Adolescència Lliure de Mòbil”.

Document per comprometre’s a no comprar mòbil fins als 16 anys

A més a més d’aquesta platafoma, també s’han creat nous canals de comunicació per a cada districte de Barcelona per treballar noves accions. El grup impulsor vol fer una enquesta per recollir els neguits i propostes de les famílies, una iniciativa que ja van impulsar les AFA de Gràcia amb un qüestionari propi. Una altra de les opcions amb què es treballa és fer un document de compromís per fer signar a les famílies que vulguin adherir-se adquirint el compromís escrit que no compraran el mòbil fins als 16 anys.

La prohibició dels mòbils a escoles i instituts

A banda d’impulsar xerrades divulgatives als centres per a famílies i infants, també preparen una manifestació i no descarten promoure una iniciativa legislativa popular (ILP) per demanar prohibir els telèfons a escoles i instituts. Respecte a això, la consellera d’Educació, Anna Simó, va anunciar que les properes setmanes es debatrà l’ús dels mòbils a tots els centres educatius, per decidir si es prohibeixen o no. Fins ara cada centre fa el que creu convenient.