L’Ajuntament ha posat en marxa aquest dimecres una prova pilot amb falcons i àligues per foragitar els coloms de la zona del Camp Nou. L’actuació es farà en dues fases: una primera de més intensiva, amb vols diaris, i una segona de manteniment, amb vols tres cops per setmana. La prova pilot tindrà una durada total d’entre sis i vuit setmanes.

L’expulsió amb falconeria és un mètode per dispersar de forma ràpida els nous assentaments de coloms. Carme Maté, directora de Serveis de Drets dels Animals, ha explicat que s’utilitzen aquestes aus “no per caçar els coloms”, si no per dispersar-los davant la inseguretat que els generen els falcos i les àligues. Un cas d’assentament de coloms és una finca afectada just al davant del Camp Nou, des de l’inici de les obres per remodelar l’estadi del Futbol Club Barcelona.

Un tècnic farà volar els falcons pels assentaments

Un tècnic acreditat i uniformat visitarà els assentaments que els coloms han fet seus i farà volar una au rapinyaire per foragitar-los i disgregar-los. Partiparan en aquesta prova quatre aus: tres àligues i un falcó. Durant dues setmanes es farà una actuació intensiva diària, des de les vuit del matí fins a les quatre de la tarda. La segona fase serà de manteniment, amb vols realitzats amb menys freqüència, tres dies a la setmana. Segons els resultats que s’obtinguin es podrà proposar un treball de manteniment posterior.

falcons Barcelona per fer fora coloms

Alimentació, fertilitat i reducció de nius

La prova pilot ha estat coordinada conjuntament pel districte de les Corts i pel Departament de Benestar Animal, i s’afegeix a altres mesures dissuasives per fer front a l’augment de la presència de coloms al voltant de la zona del Camp Nou. L’estratègia també inclou la reducció d’aliment, la reducció de la fertilitat i la limitació i eliminació de les zones de repòs i nidificació.

De fet, la setmana passada es va posar en marxa una campanya per evitar que els ciutadans alimentin aquests animals. S’estudien els tipus d’alimentadors que són els passius, actius i grans alimentadors. Segons Maté, l’Ajuntament vol conèixer de primera mà el perfil dels alimentadors i intentar fer-los canviar d’hàbits. Ara bé, si no es redueix aquest tipus de pràctiques el govern té com a darrera opció un decret per multar les persones que alimentin els coloms.

També es posa en marxa el tractament amb pinso anticonceptiu i es mirarà d’eliminar les estructures que faciliten el repòs dels coloms.

Una mudança molt molesta

La presència de coloms a la zona de la Maternitat i Sant Ramón va créixer amb l’inici de les obres de demolició del Camp Nou, el juny del 2023. La colònia que hi habitava es va mudar a l’edifici del davant, a la travessera de les Corts número 96, on desenes de coloms fan niu a les nits als ampits de les finestres i entrants.