Tots els centres d’educació catalans hauran de tenir regulat l’ús del mòbil a partir del curs que ve, 2024-2025, ja siguin de primària o de secundària. Ho han anunciat els responsables del Departament d’Educació aquest dijous al matí. Expliquen que a partir de gener ja estarà enllestit un marc de regulació general, que farà el departament i que haurà de servir com a guia per als centres educatius.

Un procés participatiu

Ara bé, hauran de ser els consells escolars dels centres els qui decidiran com regular els mòbils. Educació vol que el procés sigui participatiu i que tota la comunitat educativa pugui dir-hi la seva. Els responsables del departament afirmen que “hauria estat més senzill comunicar la prohibició de l’ús dels mòbils”, però creuen que no és la formula més encertada.

Educació va engegar a finals del curs passat una enquesta sobre aquesta qüestió a centres públics i concertats. Un 53 % van manifestar que tenien algun tipus de regulació. Un 44 % no permetien l’ús del telèfon mòbil i en un 26 % dels centres, es prohibia accedir a l’edifici amb l’aparell. L’enquesta també assenyala que un 67 % permetien l’ús en moments puntuals, un 46 % a les aules, amb finalitats educatives i un 16 % només el deixaven fer servir a l’hora de l’esbarjo.

Revolta de les famílies

Ja fa mesos que milers de famílies pressionen per retardar l’ús del telèfon mòbil en adolescents. Hi ha són centenars de grups de pares i mares que s’organitzen per retardar la compra del telèfon mòbil fins als 16 anys i han creat un xat de Telegram que ja té més de 2.800 usuaris. 

A banda de la vintena d’escoles i instituts del Poblenou que inicialment van afegir-s’hi, ja hi ha diferents AFA a gairebé tots els districtes de Barcelona implicades i se n’estan creant de noves en altres localitats com Girona, Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Cardedeu.