serveis informacio juvenil

(ACN/Redacció) Els adolescents passen cada cop més temps mirant el mòbil, entre tres i quatre hores cada dia. Les que més ho fan, les noies (4,04 hores), mentre que els nois hi dediquen unes 3,33 hores de mitjana. I de forma majoritària, en un 77 % dels casos, no tenen cap límit a l’hora de fer servir el dispositiu. Aquestes són xifres de l’Enquesta de factors de risc en estudiants de secundària (FRESC) feta el 2021 i que s’han inclòs a l’Informe de salut de Barcelona, fet públic aquest dilluns a l’Ajuntament de Barcelona.

Pel que fa als dispositius, el mòbil és el més utilitzat, seguit de l’ordinador o la tauleta (2,5 h/dia) i la televisió (1,5 h/dia). Sobre els videojocs, els nois asseguren que hi juguen prop d’una hora diària, mentre que les noies hi dediquen 16 minuts. Això, entre setmana, perquè el consum del mòbil el cap de setmana es dispara per sobre de les cinc hores i mitja en el cas de les noies i les quatre hores i 48 minuts dels nois. Això implica que un gruix dels adolescents es passen bona part del seu temps lliure davant d’una pantalla.

Organisme per fer recomanacions sobre pantalles

Amb aquestes xifres, l’Ajuntament ha decidit impulsar el Consell Promotor de la Salut Digital, un organisme plural que farà recomanacions sobre l’ús de les pantalles. Hi participaran diferents regidories i les famílies i, previsiblement, la seva creació s’aprovarà al plenari municipal d’aquest desembre, segons ha explicat la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva.

Amb els mòbils en el punt de mira, l’Ajuntament de Barcelona ja va aprovar fa uns dies prohibir els mòbils a tota l’educació obligatòria. Ho va fer després que el Consell Educatiu Municipal es mostrés també partidari de limitar l’ús d’aquests dispositius als centres educatius. Enmig d’aquest debat, aquest desembre, el Departament d’Educació enllestirà una regulació comuna que fixarà l’ús dels mòbils a escoles i instituts a partir del curs vinent.