Els joves de Barcelona, d‘entre 13 i 17 anys passen, de mitjana, vuit hores al dia davant d’una pantalla i un 77 % no tenen cap límit per utilitzar el telèfon mòbil. Són dades dels darrers informes de l’Agència de Salut Pública i que posen en alerta els experts en salut mental. Ara, l’Ajuntament de Barcelona vol incloure mesures per limitar aquest abús de les pantalles al nou Pla de salut mental 2023-2030.

Una comissió d’experts

Per fer-ho, crearà una comissió de treball interdisciplinari, pionera a l’estat i que estarà formada per diferents institucions i experts en el món digital i educatiu. L’objectiu és que posin sobre la taula possibles mesures per revertir la situació i millorar la salut mental d’infants i joves.

Alguna de les mesures, podria ser per exemple, la formació les mares i els pares en aquest àmbit. En cap cas, segons la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa no es tracta de “prohibir o erradicar les pantalles, no ho comprendria ningú”, sinó de promoure’n un bon ús i no “l’abús”.

Gemma Tarafa: “Cal que tinguem antenes a tota la ciutat”

Tarafa també ha donat a conèixer altres detalls del pla i ha explicat que la salut mental i qüestions la prevenció del suïcidi han de ser prioritaris per a la ciutat. “És un tema que s’ha d’abordar, cal que tinguem antenes a tota la ciutat“, ha detallat.

Pel que fa al Telèfon de Prevenció del Suïcidi i del Telèfon de l’Esperança, per exemple, on atenen persones que se senten soles, una de les novetats és que a partir d’ara, les posaran en contacte amb voluntaris. L’objectiu és que les puguin acompanyar a recursos comunitaris on les puguin ajudar.

Els espais Konsulta’m, a tots els districtes de tota la ciutat

El nou pla també preveu que els espais Konsulta’m (amb atenció psicològica gratuïta i sense cita prèvia), es despleguin a tots els districtes de la ciutat. A més, s’ampliarà la franja d’edat per a l’atenció. Ara és a partir dels 12 anys, i la idea és que també hi puguin accedir els infants de 9, 10 i 11 anys. També es reforçarà l’atenció a les persones grans, amb visites, si s’escau, a domicili. Treballaran també en residències i apartaments amb serveis per a gent gran.

L’Ajuntament també reforçarà el programa “1, 2, 3, emoció!” i l’estendrà a la meitat de les escoles de la ciutat. L’objectiu és que a més dels alumnes d’I3, I4 i I5, també s’apliqui a les escoles bressol (als infants de dos anys).

229 temptatives de suïcidi i 800 converses ateses al xat de joves

El consistori ha valorat que Barcelona hagi estat la primera ciutat de l’Estat amb un pla municipal propi en salut mental. La regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa ha fet balanç d’alguns dels serveis que s’han posat en marxa en els darrers anys o que s’han reforçat.

Pel que fa al Telèfon de Prevenció del Suïcidi i del Telèfon de l’Esperança en dos anys ha atès 9.300 trucades i ha ajudat a intervenir 229 temptatives de suïcidi. Per altra banda, el xat de suport emocional per a joves, ha atès més de 800 converses des de la posada en marxa.