La calor rècord del 2022 i les conseqüències del canvi climàtic a Barcelona han provocat que ja siguin més persones les que pateixen pobresa a energètica a l’estiu que a l’hivern. Així ho recull l’informe La salut a Barcelona, de l’Agència de Salut Pública, que també alerta que es una tendència a l’alça i que això comporta riscos per a la salut. La calor excessiva pot agreujar malalties cròniques, augmenta el risc de mortalitat i cops de calor, sobretot en els col·lectius més vulnerables.

El 2022 ha estat l’any més càlid registrat a la ciutat amb dues onades de calor que van durar 12 dies seguits. L’estació meteorològica del Raval una de les zones més càlides de la ciutat— va registrar 34 nits tòrrides en què la temperatura no va baixar dels 25 ºC.

L’estudi també alerta que els efectes d’aquesta calor impacten més sobre la salut de les persones més vulnerables, que són les persones grans, els infants, els malalts crònics, les que treballen en ambients calorosos i aquelles amb menys recursos econòmics, com les que pateixen pobresa energètica a l’estiu.

Una tendència que creix. En aquest sentit, el 2021 el 13,9 % de les dones i l’11,3 % dels homes van patir pobresa energètica a l’estiu, mentre que els mesos freds aquest percentatge va baixar i va ser d’un 10,9 % en dones i del 8,8 % en homes.

La sequera pot agreujar la situació

L’informe també posa en relleu que altres efectes del canvi climàtic, com les sequeres, les pluges intenses o les inundacions poden “comprometre la disponibilitat i la qualitat de l’aigua”. Per això,

Continuen augmentat les infeccions de transmissió sexual

Durant el 2022 s’ha produït un augment de les infeccions de transmissió sexual (ITS), sobretot en homes, mantenint la tendència dels darrers anys. En concret, respecte del 2021 el gonococ va augmentar un 44 % en homes i la clamídia un 49 %. En les dones, en canvi, es manté una certa estabilitat.

Pel que fa al consum de substàncies, l’informe destaca en positiu la disminució del consum de cànnabis entre els adolescents, que declaren haver-ne consumit menys en els darrers 30 dies. En canvi, en aquesta franja d’edat preocupa l’ús de cigarretes electròniques, perquè un 11,35 % en consumeixen.

Per la resta, la bona salut és majoritària entre els infants, del 98 % en nenes i 97 % en nens.

Augmenten les denúncies per violència contra menors

Una altra dada són l’augment del nombre de denúncies per violències a la infància i a l’adolescència en els darrers anys.

A Barcelona hi va haver 896 denúncies per violència contra infants o adolescents l’any 2022, en el 58 % les víctimes eren nenes o noies, i augmenten amb l’edat. A més, el mateix any es van presentar 261 denúncies per violència masclista contra nenes i noies menors de 18 anys a la ciutat.

Es recupera l’esperança de vida

Una altra de les conclusions d’aquest informe és que els barcelonins han recuperat l’esperança de vida després de la pandèmia de la covid-19. En dones està en 87,5 anys i en homes en 82 anys (el 2020 les xifres eren de 85,6 anys i 80,4 anys).

L’esperança de vida en bona salut, però, és més curta: 78,8 en dones i 74,6 en homes. Això constata que les dones viuen més, però ho fan amb menys qualitat de vida.

Desigualtats en funció dels barris

També s’observen desigualtats territorials, que es corresponen amb el patró socioeconòmic de la ciutat. L’Agència de Salut Pública també remarca la necessitat de reduir les desigualtats en salut segons gènere, lloc de residència i país d’origen.