El pessebre de Barcelona el 2023 a la plaça de Sant Jaume està format per grans lones amb fotografies impreses en què es poden veure escenes típiques de naixement traduïdes com a escenes d’avui en dia a Barcelona. Seguint la tradició napolitana, es vol que tothom se senti representat a través de 70 personatges que il·lustren la diversitat barcelonina. És una creació de l’escenògraf Ignasi Cristià.

Personatges contemporanis i un naixement al Tibidabo

Entre els personatges que s’hi identifiquen hi ha una parella jove amb un nadó, un jove escalador que juga el rol de l’arcàngel Gabriel en l’anunciació i una noia asseguda en un lavabo llegint un llibre que recorda el caganer. També hi ha les ovelles que l’Ajuntament va enviar a Collserola per desbrossar la serra.

El teló de fons són imatges de Barcelona en forma de retaule. Montjuïc és l’escenari de l’anunciació, l’Occident. Sant Adrià, en canvi, és l’Orient, és dir, l’espai dels Reis. Enmig, el centre de la ciutat són els carrers de l’Eixample, i el Tibidabo, al fons, és on hi ha el naixement.

pessebre 2023 render
Recreació del pessebre de Barcelona d’Ignasi Cristià

Fotografies amb aparença de grafit sobre resina

Concebut com un teatre en miniatura, el muntatge fa 15 metres d’amplada i 10 metres de fondària. La tècnica emprada per a aquest pessebre són impressions fotogràfiques sobre resina resistent a la intempèrie i lones de gran format. Tot plegat agafa una aparença de grafits urbans sobre materials situats sobre una estructura de ferro i fusta.

pessebre 2023 render
Recreació del pessebre de Barcelona d’Ignasi Cristià

800 anys de pessebres

Enguany fa 800 anys de la creació del pessebre de Greccio, concebuda per Francesc d’Assís, considerat el primer pessebre de la història. Segles més tard, cap al 1700, a Nàpols, s’hi va incorporar diversitat i quotidianitat, representant els seus habitants i fent-los reconeixibles, fins i tot amb aparença grotesca. Aquest recorregut per la història de la tradició del pessebre es recull en plafons a la part posterior del muntatge.

Què vols saber del Nadal 2023?