L’Ajuntament de Barcelona no vol que els fets de l’1-O quedin impunes. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, han explicat l’estat de l’acusació popular que exerceix el consistori en la causa judicial que investiga l’actuació policia durant el referèndum. Segons les dades de l’Ajuntament, dels 298 veïns que van resultar ferits aquell dia, 275 han formalitzat una denúncia. En total hi ha 27 peces separades sobre aquests fets, una per cada centre de votació on van haver-hi ferits, i el consistori és l’únic que està personat en totes les causes. D’aquestes 27 peces, 17 han estat arxivades tot i que l’Ajuntament ha presentat recurs en 12 d’aquestes que, per tant, es mantenen obertes.

L’Ajuntament ha tornat a relatar les dificultats que tenen per identificar els policies que suposadament van cometre accions delictives. Tot i que s’han pogut comptabilitzar 63 agents gràcies a les imatges enregistrades d’aquell dia, denuncien que la Policia Nacional no els està ajudant a identificar-los. Per això, el consistori reclama al Govern espanyol que col·labori amb la investigació judicial i que hi hagi més implicació del Ministeri de l’Interior. L’alcaldessa també ha reclamat que es citi a declarar el màxim responsable de l’operació policial de l’1-O, el tinent coronel Diego Pérez de los Cobos. Colau també ha reclamat que, més enllà de la qüestió judicial, també es depurin responsabilitats polítiques per part del govern que va ordenar aquella actuació policial que ha qualificat d'”infame”. L’alcaldessa considera “escandalós” que ningú no hagi demanat disculpes per aquells fets encara que ara governi un altre partit a Madrid. Colau ha posat com a exemple que ella mateixa va demanar disculpes per l’oblit per part de l’Adminsitració a les vícimes d’Hipercor quan feia 30 anys de l’atemptat.

El jutge investiga dos policies més per l’1 d’octubre

El consistori també ha anunciat que ja són 24 els agents de la Policia Nacional que han estat citats com a investigats pel Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, que acumula totes les causes obertes per les càrregues policials. Els últims dos policies imputats són un inspector i un agent del cos que van participar en l’actuació de l’Escola Dolors Monserdà-Santapau, de Sarrià, on van resultar ferits 15 veïns.