Amb l’aniversari de l’1-O a tocar, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que el govern català se sumarà als actes populars que s’han convocat per commemorar la data. Torra ha demanat no fer una mirada nostàlgica, sentimental o indignada de l’1-O malgrat els “atonyinaments i càrregues” policials, sinó que s’ha de convertir en una diada reivindicativa, “de victòria”, per la resposta democràtica del poble català davant l’estat espanyol.

El president ho ha dit durant una compareixença per presentar el nou full de ruta del govern català en els propers anys, que inclou més d’un miler de mesures.

Creació del Fòrum Social, Cívic i Constituent

El pla de govern d’aquesta 12a legislatura té 93 objectius de diferents àmbits, entre els quals s’aposta per la creació d’un Fòrum Social, Cívic i Constituent que serveixi per assentar les bases d’una futura “constitució” catalana. Torra ha explicat que aquest òrgan dependrà de la conselleria de Presidència, que lidera Elsa Artadi, i que es constituirà abans del 15 d’octubre.

Ampliar la despesa social

Entre altres coses, el full de ruta també preveu restituir les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional i paral·litzades per l’aplicació de l’article 155. En aquest sentit, el president ha sentenciat que si el Govern espanyol no n’aixeca la suspensió, “les aixecarem nosaltres aprovant-les de nou al Parlament”.

En matèria social, Torra ha assegurat que el govern treballarà per ampliar la despesa social i impulsar el desplegament de la renda garantida.

L’Institut Català de Finances com a banc públic

En matèria econòmica, un dels objectius més importants és el de convertir l’Institut Català de Finances (ICF) en un banc públic. A banda d’oferir suport a les pime, emprenedors, etc., el repte és que pugui ser un òrgan d’inversions i de finançament per impulsar l’economia d’empreses i d’habitatge social.

Abordar les desigualtats de gènere

El nou full de ruta també preveu un pla per garantir l’equitat entre homes i dones en l’educació, a la feina i la política, amb un programa de prevenció de la violència masclista i que fomenti la comunicació no sexista.

En l’àmbit de la salut, Torra també ha anunciat que treballaran per garantir protocols de seguiment de l’embaràs i l’endometriosi.