Cànnabis

(ACN) El Tribunal Constitucional ha declarat per unanimitat inconstitucional la Llei del Parlament de Catalunya 13/2017 que regula les associacions de consumidors de cànnabis i que es va aprovar fruit d’una iniciativa legislativa popular. Els magistrats ja havien suspès cautelarment la norma el desembre del 2017, quan van admetre a tràmit el recurs que havia presentat el govern de Mariano Rajoy, que considerava que la norma excedia l’àmbit competencial català i emparava legalment activitats tipificades al Codi penal. Ara, el TC sentencia per unanimitat que el contingut de la norma vulnera les competències exclusives de l’Estat en la matèria.

Competència reservada a l’Estat

Segons la sentència, redactada pel magistrat Ricardo Enríquez, malgrat que la marihuana conté elements o principis actius per fer aplicacions terapèutiques, “no és, en sentit estricte, un fàrmac o medicament, sinó una substància qualificada com a estupefaent, fet que significa que és una competència en matèria penal reservada a l’Estat segons l’article 149.1.6 de la Constitució”.

La Llei 13/2017 va ser una norma pionera que regulava el consum, el cultiu i el transport de cànnabis i culminava una tramitació de dos anys i mig des de la presentació d’una iniciativa legislativa popular que havia aconseguit 50.000 signatures. El Parlament la va aprovar amb 118 vots de 135, és a dir, amb els de JxSí, Cs, PSC, CSQP i la CUP. El govern de Rajoy, però, la va portar al Tribunal Constitucional, que en admetre a tràmit el recurs la va deixar en suspensió.

Els magistrats tanquen la porta ara a la llei, que passa a ser inconstitucional. Segons la sentència, és així perquè regula una normativa que és competència exclusiva de l’Estat. “No només conté un règim jurídic complet i acabat de les associacions de consumidors de cànnabis, sinó que aquest règim jurídic està dirigit a articular el consum i cultiu compartit de cànnabis o el consum, abastiment i dispensació d’aquesta substància sobre la qual l’Estat es reserva la disciplina normativa”. La sentència, que utilitza part dels arguments que va esgrimir per tombar la llei del País Basc, també nega que l’activitat dels clubs de cànnabis es pugui regular mitjançant la competència autonòmica en matèria d’associacions que recull l’Estatut, perquè el consum i distribució de marihuana està recollit com un tipus penal definit a la legislació estatal.

“El debat haurà de ser a Madrid”

(Redacció) Des de la Federació d’Associacions Cannàbiques de Catalunya han explicat que el fet que la llei ja estigués suspesa els obligava a regular-se per les normatives municipals. En el cas de Barcelona, els pertoca el Pla especial urbanístic, que estableix diverses condicions com la distància d’aquests clubs respectes escoles i altres equipaments. Des de la FEDCAC asseguren que amb la declaració inconstitucional de la llei catalana “la situació d’inseguretat continua”, perquè la normativa municipal regula els clubs físicament, però no altres aspectes com el cultiu o el transport. Asseguren també que amb aquest canvi han perdut l’esperança i creuen que ara “el debat haurà de ser a Madrid“. També esperen que el pronunciament del Tribunal Constitucional no afecti les regulacions municipals.