Colau ha demanat “perdó” per si no han estat a “l’altura” i “no han honorat prou la memòria de les víctimes”. Ha mostrat la “voluntat de reparar” aquesta absència en l’acte davant el monòlit de record i homenatge a les víctimes de l’atemptat més sagnant d’ETA, el 19 de juny del 1987. L’alcaldessa també ha assegurat que les víctimes de l’atemptat no cauran en l’oblit i ha mostrat el seu “profund respecte” als damnificats.

Per la seva banda, Puigdemont ha acceptat que les institucions sovint no han estat a l’altura de les circumstàncies: “No hem sabut respondre a les vostres necessitats, no només de diners, sinó de reconeixement, d’escalf, de sentir que algú podia empatitzar amb el vostre dolor.” El president també ha aprofitat l’ocasió per posar en relleu l’amenaça del terrorisme gihadista en assegurar que “un atemptat a Londres, París o Brussel·les ens toca com si fos aquí mateix”. La seva intervenció ha estat interrompuda a l’inici amb xiulets per part del públic i crits de “Visca Espanya”.

El president de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes, José Vargas, ha estat l’encarregat d’iniciar l’acte d’homenatge, que també ha comptat amb el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i el lehndakari, Iñigo Urkullo, entre d’altres autoritats. Vargas ha assegurat que des de l’associació “mai no hem permès la manipulació política” alhora que ha demanat que els delictes per terrorisme no prescriguin mai.