Els Mossos d’Esquadra han retirat aquest dimecres al matí el material de  l’Acampada per la Llibertat que ahir s‘havia tornat a instal·lar a la plaça de Sant Jaume després de les Festes de la Mercè. El desallotjament ha començat a quarts de 10 del matí i hi participen vuit furgonetes de la Brimo. L’actuació ha estat molt ràpida, els agents antiavalots han encerclat la zona d’acampada i en pocs minuts ha quedat desmantellada i amuntegada en una zona envoltada de tanques. Poc després tot aquest material s’ha anat carregant en furgonetes i en un camió de BCNeta, tot i les protestes dels acampats i de la gent que s’hi ha congregat per donar-los suport. Tant les tendes com tots els objectes que s’han intervingut s’han portat a la comissaria dels Mossos de Sants.

desallotjament Acampada per la Llibertat

Els Mossos al·leguen motius de seguretat

Segons la policia, el que han retirat són les tendes i el material que es podria utilitzar per amagar objectes perillosos com ara explosius. Els Mossos d’Esquadra asseguren que l’actuació es fa per garantir la seguretat tant de les institucions com de els persones. Recorden que actualment està establert el nivell 4 sobre 5 d’alerta antiterrorista i que per això, diuen, cal extremar les precaucions, sobretot en espais com la plaça de Sant Jaume. Això no afecta, segons el director dels Mossos, Andreu Joan Martínez, la possibilitat que els ciutadans es puguin continuar-se expressant lliurement en aquest espai. “Les decisions de seguretat no són neutres”, ha explicat Martínez”, que també ha demanat que no es facin lectures polítiques de la intevenció d’avui.

Justament ahir els membres de l’Acampada per la Llibertat va fer un comunicat en què asseguraven que sempre han estat disposats a facilitar la tasca dels cossos de seguretat i s’oferien que la policia els revisés tot el material i l’espai si ho considerava oportú.

Precisament ahir, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, va demanar un acord amb la Generalitat per trobar una solució amb els acampats i “evitar l’ús de la força”.

Els acampats critiquen l’actuació policial

A través de les xarxes socials, l’Acampada per la Llibertat ha criticat l’actuació policial i ha acusat el director general de la policia catalana, Andreu Martínez, de mentir en la roda de premsa en què ha donat explicacions del dispositiu. Per això, en demanen la dimissió.

Una de les crítiques que fan al dispositiu és el temps que els han donat per recollir les seves pertinences. Tot i que, segons han explicat, a l’acta dels Mossos consta que els han deixat més d’una hora per buidar l’espai, asseguren que no ha estat així i que el desallotjament s’ha fet de manera immediata. Afirmen, a més, que els agents han malmès bona part del material que hi havia a la plaça i que, de moment, encara no l’han pogut recuperar.

La CUP demana la dimissió de Buch

La CUP ha fet una crida a la mobilització per donar suport als acampats. Des de la plaça de Sant Jaume, la diputada cupaire Natàlia Sánchez ha demanat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, per haver ordenat el desallotjament. Els cupaires consideren “una broma” que els Mossos al·leguin motius de seguretat per fer fora els acampats. Per Sánchez, aquest desallotjament no té cap sentit que es faci “mentre el president Torra està fent crides a la mobilització permanent”.

Justament aquest dissabte 29 de setembre hi ha convocada una manifestació a la plaça de Sant Jaume de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per defensar l’actuació policial de l’1-O i reclamar l’equiparació salarial amb els Mossos d’Esquadra. La coincidència d’aquesta manifestació i l’Acampada per la Llibertat es preveia que podia generar conflictes.