L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres per habilitar l’antiga Escola Pere Calafell com a bressol i traslladar-hi l’EBM l’Esquitx. Això permetrà ampliar-ne les places amb un grup més. Les obres de rehabilitació ja estan en marxa. A banda, al juny començaran els treballs de construcció duna altra bressol a la Teixonera, en aquest cas, de nova creació. Totes dues obriran el setembre del 2023 i tindran servei de guarderia i espai familiar de criança municipal.

L’Esquitx es trasllada i s’amplia

L’edifici de l’Escola Pere Calafell, al carrer d’Andrade, 184, està en obres. Després de la remodelació, l’espai acollirà l’Escola Bressol Municipal l’Esquitx, que amb el trasllat ampliarà la capacitat fins a sis grups i 85 places. L’espai familiar, amb 60 places, tindrà dues sales pròpies, vestidors, lavabos i un despatx. La inversió municipal és de 3,8 milions d’euros. Això permetrà alliberar l’espai que ocupa a la ubicació actual, el Centre Cívic Sant Martí.

La finca ja havia tingut finalitats educatives, per tant, es tracta d’adaptar-lo a les necessitats específiques d’una bressol i un espai de criança municipal. En una segona fase es desenvoluparà la segona part del projecte que també preveu construir-hi una escola municipal de música.

Així serà l’interior de l’EBM l’Esquitx quan es traslladi a l’antiga Escola Pere Calafell

Les obres de la nova bressol de la Teixonera, al juny

I el mes de juny també està previst que comencin els treballs per construir la nova bressol municipal i espai de criança de la Teixonera. Aquesta obra suposa una inversió de 3,7 milions d’euros i s’aixecarà en un solar municipal de prop de 2.000 metres quadrats al carrer d’Arenys, 83.

El nou edifici tindrà tres nivells: els dos inferiors seran per la guarderia i, l’últim, acollirà el servei de criança familiar.

Així serà l'escola bressol municipal de la Teixonera
El futur edifici de la nova escola bressol de la Teixonera tindrà tres plantes

La demanda a les bressol municipals creix a nivells prepandèmia

La demanda de places per a les bressol públiques creix i se situa de nou en els nivells prepandèmia. Després de la preinscripció per al curs 2022-23, les sol·licituds han crescut un 14 %, s’han rebut 7.662 sol·licituds per a les 4.460 places vacants per al curs vinent. A la pràctica, això vol dir que uns 3.200 infants de zero a tres anys no tindran plaça pública del consistori. Fa una dècada la xifra d’alumnes que es quedaven fora s’enfilava fins als 4.000.