Polèmica amb la subhasta dels antics jutjats socials. Els veïns de l’Eixample i la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) volen que aquest immoble es destini a equipaments o habitatges socials, però l’Estat el torna a posar en venda pública per segon any consecutiu.

L’edifici està ubicat a la ronda de Sant Pere, 41, a la illeta que es forma a l’encreuament entre Alí Bei i Bailèn. L’immoble havia acollit els jutjats socials de Barcelona fins que es van traslladar a la Ciutat de la Justícia el 2015. Actualment l’edifici està buit i Endesa fa ús d’un dels soterranis.

És el segon intent de subhasta

L’Estat torna a posar a subhasta per segon any consecutiu l’immoble, que consta de dos soterranis, planta baixa i vuit plantes, amb una superfície útil de 5.296 m2. El preu de sortida és el mateix, 16,75 milions d’euros (3.162 €/m2).

Les entitats veïnals, en peu de guerra

Per evitar que vagi a mans privades, s’han coordinat l’AV Dreta de l’Eixample, Per un Eixample Sostenible, l’Associació de Veïns i Amics del Passeig de Sant Joan, l’AV Esquerra de l’Eixample, l’AV Sagrada Família, l’AV Sant Antoni, Barcelona No Està en Venda i la FAVB.

Per les entitats veïnals aquesta és una situació denunciable per moltes raons. Jaume Artigues, president de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, es fa creus que l’Administració de l’Estat es vengui edificis com aquest. Artigues afegeix que “al barri hi ha un gran dèficit d’equipaments i problemes molt greus d’habitatge”.

Volen que l’edifici passi a mans de l’Ajuntament

Les entitats veïnals asseguren que aquest tipus d’operacions no es poden fer sense que l’Ajuntament en tingui coneixement, segons una llei del 2006 sobre les desafectacions d’immobles propietat de l’Estat. Amb aquesta escletxa legal la FAVB ha demanat una reunió amb el consistori perquè mogui fitxa. Artigues recorda que la llei preveu un acord mitjançant conveni i fins i tot una cessió gratuïta.

Els veïns contraris a la subhasta creuen que encara hi ha marge per evitar que s’acabi duent a terme. El termini de licitació finalitzarà el 9 de novembre i la resolució es donarà a conèixer 12 dies més tard, el 21.