La vacuna del papil·loma humà (VPH) compleix 10 anys i ho fa ja consolidada dins el calendari de vacunacions. Actualment s’aplica a les nenes d’11 i 12 anys a les escoles. A la ciutat de Barcelona s’han vacunat un 75 % d’aquestes alumnes, segons dades del 2017, una taxa que està per sota de la mitjana catalana, que està per sobre del 83,5 %.

Falsos mites sobre la vacuna

Aquesta diferència es pot atribuir als recels que encara desperta sobre alguns col·lectius antivacunes, que apunten a conseqüències a llarg termini no provades, com l’avançament de la menopausa. El Departament de Salut fa una crida a desoir falsos mites i defensa que la vacuna és segura i eficaç en el 90 % de casos de càncer de coll d’úter. 

Vacuna segura i eficaç

La subdirectora general de Promoció de Salut, Carmen Cabezas, assenyala que, després d’una dècada de vacunacions s’han injectat més de 270 milions de dosis arreu del món i s’ha provat que la vacuna “és bona i eficaç, la millor eina per prevenir el càncer de coll d’úter”. Respecte als efectes secundaris, destaca que només es produeix envermelliment de la zona i algun mareig en casos molt aïllats i que de forma generalitzada no hi ha efectes secundaris.

El virus invisible

El càncer de coll d’úter és una malaltia que apareix després d’un contagi pel virus del papil·loma humà (VPH). És un virus molt freqüent, que han tingut un 80 % de les persones sexualment actives. La majoria no se n’assabenta perquè no dona símptomes i s’elimina sense adonar-se’n. Però una petita part part de la població acaba desenvolupant berrugues genitals o lesions que deriven en un càncer de coll d’úter. 

És per això, que la vacuna s’aplica a les noies de sisè de primària, abans no tinguin relacions sexuals, per protegir-les d’eventuals contagis. Darrerament, també s’estan vacunant nois amb VIH o que tenen relacions amb homes, per evitar l’aparició de càncer d’anus o penis.

vacuna papiloma

La vacuna que s’aplica des de l’any passat està reforçada i protegeix contra nou tipus de virus del papil·loma, quatre més que fins ara. És una vacuna que té eficàcia per prevenir el 90 % de casos de càncer de coll d’úter. A països com Austràlia, on l’han aplicat de forma molt àmplia fins als 26 anys a nois i noies, calculen que podran pràcticament erradicar la malaltia en 20 anys.