La Policia Nacional ha tancat 30 perfils d’una xarxa social en què tres grups organitzats (sense vinculació entre si) distribuïen productes falsificats de marques de luxe. Aquest és un nou mètode per saltar-se els controls de propietat industrial.

Segons la Direcció General de la Policia, han detingut sis persones en total, totes elles implicades en aquestes organitzacions a Barcelona, ​​Càceres, Madrid, Múrcia, València i Ferrol (la Corunya). A més, deu individus més estan sent investigats.

Enllaços camuflats, una estratègia per esquivar els controls de qualitat

Els sospitosos oferien els articles falsificats a través d’enllaços camuflats dirigits a una plataforma de compravenda, una nova fórmula que s’utilitza per saltar-se els controls exhaustius establerts tant per les plataformes de venda com per les marques.

Desmantellen un local ocupat de Nou Barris per delinqüents multireincidents
Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han desallotjat les 10 persones que ocupaven el local, que sumaven 49 antecedents de delictes contra el patrimoni

El funcionament d’aquesta xarxa d’estafes és piramidal. Els fabricants del producte falsificat, assentats a països asiàtics, des d’on dirigeixen tota la xarxa, recluten persones a cada país per publicitar els seus productes. Per això es coneix com a “xarxa d’afiliats” i reben comissions per cada venda.

La investigació sobre aquestes tres organitzacions a Espanya es va iniciar a finals de l’any 2020 com a resultat de les tasques de “ciberpatrullatge” en xarxes socials dutes a terme per agents experts en la matèria.

Una investigació en una app de compravenda de roba

Els investigadors van descobrir els trenta perfils d’una coneguda xarxa social —no n’ha transcendit el nom— on cada dia es publicaven multitud d’enllaços camuflats que permetien adquirir articles tèxtils falsificats a través d’una plataforma de compravenda en línia, simulant la compra de productes sense marca.

Algun d’aquests canals tenia més de 45.000 usuaris, cosa que incrementava de manera exponencial el volum de vendes de cada producte oferia.

Una vegada descoberts, als investigats se’ls imputen delictes contra la propietat industrial i pertinença a organització criminal.