mani educacio sant jaume

Després d’un curs marcat per les vagues i les mobilitzacions educatives, finalment s’entreveu un possible acord entre els sindicats i el Departament d’Educació. A pocs dies de l’inici de curs, la conselleria ha acceptat una de les principals peticions sindicals: reduir una hora lectiva als docents a partir del mes de gener, si els sindicats desconvoquen les vagues previstes. Així ho han confirmat a betevé fonts del departament i els sindicats, que han explicat que Educació ha fet la proposta en una reunió de mediació aquest dimecres al matí al Departament de Treball.

3.500 nous docents a partir del gener

Sobre la taula, la conselleria ha proposat que els professionals de secundària puguin passar de fer 19 a 18 hores lectives setmanals i que els de primària en facin 23 en lloc de 24 a partir del gener, i recuperar així una hora de coordinació que els professionals defensen que “és molt necessària”. Per poder-ho fer, Educació vol contractar 3.500 nous docents (2.009 professors de secundària i 1.463 mestres de primària) a partir del gener.

Els sindicats estan valorant la proposta i encara no han avançat si desconvocaran les vagues i mobilitzacions. Esperen haver pres una decisió en les properes hores.

La recuperació de les hores lectives era una de les línies vermelles en la negociació. Fins ara, els sindicats han reclamat recuperar aquests horaris a tots els nivells educatius. Però el Departament d’Educació, fins ara, plantejava començar aquest curs amb primària i, posteriorment, amb secundària, i argumentava que era impossible fer-ho a tots els nivells educatius per “qüestions tècniques i pressupostàries.” Un aspecte que els sindicats no acceptaven i que va encallar les negociacions, en punt mort des de Setmana Santa.

Inici del curs 2022-23 amb mobilitzacions i vagues

En espera que es concretin els detalls d’aquest acord, un dels interrogants que s’obren és saber si els sindicats educatius desconvocaran les vagues previstes per al 7 i 28 de setembre en un inici de curs que ja van anunciar que “no seria tranquil”.