per què vaga ensenyament setembre 2022

Encara s’està pendent de què diran els sindicats d’educació sobre la proposta del departament de reduir una hora lectiva als docents i contractar 3.500 professionals extra a partir del gener. Mentrestant, la vaga d’ensenyament el 7 i 28 de setembre es manté. La comunitat educativa va proposar tornar a les mobilitzacions aquest inici del curs escolar 2022-23 després que les negociacions amb Educació no hagin arribat, de moment, a bon port. El professorat considera que no s’estan escoltant les seves demandes.

Per què s’ha convocat la vaga d’ensenyament el setembre, coincidint amb l’inici del curs? A continuació te’n detallem tots els motius.

Avançament de l’inici del curs 2022-23

Una de les reivindicacions més destacades és la petició d’ajornar l’avançament de l’inici de curs al 5 de setembre, que la conselleria no va acceptar. Un altre motiu clau que al·leguen els sindicats és la recuperació de l’hora lectiva, que es reduirà tant a primària com a secundària. Aquesta petició, consideren, era imprescindible per desencallar les negociacions i, després de la darrera proposta d’Educació i de la reunió de medicació al Departament de Treball, s’està pendent de conèixer si els sindicats posen fi a les mobilitzacions o si, per contra, les mantenen.

Per tot plegat, i si res no canvia, la comunitat educativa farà algunes accions el primer dia de curs, dilluns, 5 de setembre, tot i que sense afectacions a les aules. Quan acabi la jornada lectiva, a les 17.30 h, ha convocat concentracions davant els ajuntaments.

Altres motius dels sindicats per anar a la vaga

Durant el curs 2021-22, les vagues van ser força habituals per part dels sindicats educatius. Aleshores, entre els motius de les aturades hi havia la reversió de les retallades i el guany de més drets laborals, la recuperació del poder adquisitiu perdut, l’oposició al nou currículum i l’estabilització del personal interí.

A això calia sumar-hi la defensa de la immersió lingüística, després de la sentència que obliga les escoles catalanes a impartir un 25 % de les classes en castellà. Ara bé, Educació ja ha dit que els centres educatius no aplicaran la sentència aquest curs.

Més mobilitzacions en el futur

Si el conflicte continua enquistat, també adverteixen que les protestes podrien continuar més enllà del mes de setembre.