acte institucional diada 2022
Foto: Eli Don (ACN)

(ACN/Redacció) L’acte institucional de la Diada 2022 descriurà alguns dels episodis més rellevants de la història de Catalunya des del 1714, per reivindicar les dones que han contribuït a escriure la crònica del país. Ho ha explicat aquest dijous la portaveu del govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, en l’acte de presentació dels actes institucionals de l’Onze de Setembre. “Aquestes veus malauradament en molts casos han estat minimitzades i silenciades, per això amb aquest acte les volem posar en relleu”, ha subratllat.

Els actes de caràcter institucional començaran el 7 de setembre amb l’entrega de les medalles d’or de la Generalitat. L’acte es farà al Parc dels Colors de Mollet del Vallès a dos quarts de nou del vespre, i s’atorgaran a la il·lustradora Roser Capdevila i a l’empresari farmacèutic i mecenes cultural, Antoni Vila. L’endemà es farà entrega de la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya, a les sis de la tarda a l’auditori de la cambra. Enguany en faran protagonistes a la cantant Núria Feliu i músic i escriptor Pau Riba.

L’11 de setembre: ofrena floral

El 10 de setembre, el president de l’executiu farà el seu discurs institucional a les 10 del vespre, enguany des del fòrum romà d’Empúries, a l’Escala. Serà la primera vegada que un president pronunciï aquest discurs des de les comarques gironines. L’endemà, Onze de Setembre, la jornada començarà a les 9 amb l’ofrena floral del govern davant el monument de Rafael Casanova a Barcelona.

L’acte central de la Diada, es farà com l’any passat des de la plaça de Puig i Cadafalch de Barcelona, a partir de les 10 del vespre. L’objectiu és posar l’accent en els valors, la cultura i la identitat del conjunt de la ciutadania catalana, enguany, a través d’un acte que apostarà per una representació que harmonitzi tradició i present.

Abans, però, més enllà dels actes institucionals, es faran la manifestació de l’11 de setembre i els concerts de la Diada 2022.

El cartell de la Diada d’enguany, a concurs públic

Per primera s’ha escollit el cartell de la Diada a través d’un concurs públic. En total, van rebre 104 portfolis, dels quals una vuitantena complien els requisits. Dels 10 cartells que van quedar finalistes, el jurat, format per membres professionals i membres de la Generalitat i Parlament, va optar per escollir la proposta de l’estudi 131, que va apostar pels versos del poema ‘Endavant!’, l’escriptora Joana Raspall.

Foto: Eli Don (ACN)

Així, han fet tres versions diferents a partir d’unes tipografies “informals” que recorden les pintades polítiques més habituals en manifestacions i actes diversos del segle XX. Pel que fa a la resta de propostes, es podran veure del 6 al 10 de setembre al Palau Robert de Barcelona, que farà una mostra amb els cartells dels deu estudis professionals que van quedar finalistes en el concurs.