Ja havien dit que després de les Festes de la Mercè els manifestants que reclamen al govern català el mandat dels resultats de l’1-O tornarien a ocupar la plaça de Sant Jaume. Durant la Festa Major de Barcelona van reduir les tendes fins a quatre i les van convertir en un punt d’informació. Aquest dimarts, passat el període festiu, han decidit tornar a muntar-les totes. Els manifestants han fet una crida a les xarxes socials perquè tothom qui pugui s’hi acosti i torni a fer créixer l’acampada. En total hi ha plantades una quarantena de tendes -ocupen mitja plaça- que arriben fins a les portes del Palau de la Generalitat.

Segons ha explicat un dels manifestants, a primera hora del matí, un agent de la policia catalana els ha dit que si en plantaven alguna els desallotjarien. Més endavant, els qui protagonitzen la protesta han dit a través del compte de Twitter que això no era cert. Segons han manifestat, “mediació dels Mossos” els ha assegurat que no hi ha cap ordre de desallotjament.

Sobre aquesta qüestió, la conselleria d’Interior ha dit que no hi ha cap ordre de desallotjament.

Asens vol un acord entre Ajuntament i Generalitat per resoldre el conflicte i “evitar l’ús de la força”

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha demanat un acord entre el govern municipal i la Generalitat per tal de trobar una solució amb els acampats. Diu que vol “evitar l’ús de la força”. De la mateixa manera ha volgut deixar clar que el “preocupa” que l’acampada sigui indefinida perquè tota concentració “té una temporalitat”. Asens considera que aquesta protesta té un “contingut polític” i que per aquest fet és competència de la Generalitat. Ha admès que com que es tracta d’una mobilització que ocupa la via pública la gestió corre a càrrec de l’Ajuntament. Un altre inconvenient que hi veu és que sent permanent “pot alterar la convivència”.

Precisament el pròxim dissabte 29 de setembre, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil es concentraran a la plaça de Sant Jaume a partir de les 12 h. La protesta l’ha convocada el sindicat JUSAPOL i vol defensar l’actuació policial de l’1-O i reclamar l’equiparació salarial amb els Mossos d’Esquadra. La mobilització coincidirà a la plaça amb els acampats que defensen la república. El tinent d’alcalde, Jaume Asens, s’hi ha referit: “Esperem que no hi hagi incidents”.També ha alertat que en cas que n’hi hagi, l’Ajuntament es podria presentar com a acusació popular.

L’Acampada per la Llibertat ha generat molta controvèrsia a l’Ajuntament. Els partits de l’oposició han coincidit a demanar al govern de Colau que actuï i se’ls apliqui la normativa local de “prohibir acampar en espais públics” i, per tant, se’ls faci fora.