Té 23 anys i en fa quatre que és investigat per desordres públics i danys materials a una entitat bancària durant una protesta convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Una mobilització amb milers de joves universitaris que van sortir al carrer per demanar una rebaixa de les taxes universitàries.
Paco Albanell no va ser detingut aquell dia, ni tampoc cap dels altres 12 estudiants que aquesta setmana seran jutjats a l’Audiència de Barcelona. Assegura que tampoc no els van identificar i que no van saber de la investigació que hi havia contra ells fins un temps després, moment en què van detenir tres dels 13 estudiants. Tots ells s’enfronten a una pena de vuit anys i mig de presó.
Ens volen fer un cop corrector i per això ens asseuen al banc dels acusats
Per a Albanell, es tracta d’una persecució ideològica pel fet de ser, diu, joves organitzats i militants de l’esquerra independentista: “Mesos abans, el SEPC va ocupar la Secretaria d’Universitats en el marc d’una protesta i allà ens van identificar. Un any després arriba la manifestació i els Mossos intenten buscar les persones que van ser a la Secretaria i imputar-los aquests delictes dels quals ens acusen. Si no hagués passat res durant la protesta també ens haurien encausat”, afirma el jove.
La fiscalia demana vuit anys i mig de presó per la crema d’un contenidor i l’atac a dos bancs
La fiscalia relaciona els 13 estudiants investigats amb un grup d’encaputxats que el dia de la protesta van fer actes vandàlics contra entitats financeres i mobiliari urbà. Concretament, un d’ells l’acusen d’encendre la bengala que va cremar un contenidor al carrer de Pelai, que, segons l’atestat, havia estat ruixat amb materials combustibles per la resta d’acusats.
Albanell titlla d’aberració l’informe i les proves presentades pels Mossos i la fiscalia per justificar els càrrecs: “No hi havia cap denúncia. La Generalitat no es va personar com a acusació, però els Mossos, tot i això, ho van tirar tot endavant. Ens volen fer un cop corrector i per això ens assenuen al banc dels acusats”, afirma contundentment.
Una altra de les joves investigades l’acusen de llançar globus de pintura contra la façana de la botiga Movistar de la plaça de Catalunya i contra els agents dels Mossos d’Esquadra que hi van intervenir. A un tercer estudiant, la fiscalia li atribueix haver trencat els vidres d’una oficina del Banc Sabadell de la via Laietana amb l’ús d’un martell, mentre que la resta d’investigats els acusa de llançar ous i pintura amb l’ajuda d’un extintor contra la façana d’una altra entitat bancària.
Per tots aquests fets —la crema d’un contenidor i l’atac a una botiga i dues oficines bancàries— la fiscalia demana vuit anys i mig de presó i una multa que ronda els 11.000 euros per a cadascun dels acusats, a qui considera autors o cooperadors necessaris. Concretament, se’ls acusa d’un delicte de desordres públics i dos delictes per danys materials a mobiliari urbà i entitats financeres.
Quatre anys processats, quatre anys sense participar en l’activitat política de manera “plena”
Per a Albanell aquest procés ha estat una condemna doble. D’una banda, pel procés, que s’ha allargat durant quatre anys i que es jutjarà els dies 3 i 4 de juny; i, de l’altra, perquè durant aquest temps els processats han hagut de mesurar les seves accions tant a les manifestacions com en els actes polítics: “S’ha vist moltes vegades que els Mossos no necessiten res per acusar-te d’un delicte. Tenim port de participar en l’activitat política perquè se’ns podrien acumular càrrecs”, assegura.
En total, les manifestacions per demanar una rebaixa de les taxes universitàries van acabar amb tres causes obertes contra una trentena d’estudiants. Nou es van lliurar de la condemna de presó després d’arribar a un acord i cinc estan investigats per haver-se encadenat a la Secretaria d’Universitats i Recerca l’any 2018 i el procés encara està obert.