Fins a 59 infants viuen en assentaments de barraques a Barcelona. N’ha alertat el síndic de greuges, Rafael Ribó, amb xifres de l’Ajuntament a la mà. Des de la institució, reclamen al consistori que tregui els menors d’edat d’aquesta situació i que resolgui la problemàtica. En total, aquest 2021 s’han detectat 400 persones que resideixen en 81 assentaments de la ciutat.

Sobre els menors, el síndic també demana que se’ls faci un seguiment exhaustiu des dels Serveis Socials i les escoles, per garantir que se’ls cobreixen les necessitats bàsiques. Segons Ribó, l’Ajuntament manifesta que tots estan escolaritzats i que els equips municipals treballen per vincular les famílies al territori i tramitar les ajudes que calgui.

Mentre els infants continuïn vivint entre barraques, el síndic de greuges insisteix que cal garantir-los l’escola obligatòria i que s’acompanyi les famílies a fer tràmits, com el de la renda garantida de ciutadania. També exigeix que es facin polítiques actives d’ocupació i que se’ls prioritzi l’accés al pisos de lloguer social i a la distribució solidària d’aliments.

La institució fa seguiment dels assentaments de la ciutat des del 2017 i reconeix que, els darrers anys, els poblats de barraques han disminuït, com també el nombre de menors d’edat que hi habiten. Segons les dades disponibles, el 2017 hi residien 72 infants, el 2018 n’eren gairebé un centenar (94) i el 2019, 63. Pel que fa el nombre total de persones, els últims temps n’hi ha hagut entre 400 i 500.