Exterior de la presó de Brians 2

Els centres penitenciaris catalans estan en alerta per un possible augment de la presència de droga a les presons després del confinament. El motiu: la represa del contacte amb l’exterior reobre una de les vies d’entrada il·legal de substàncies estupefaents. Segons el Departament de Justícia, els vis-a-vis, suspesos durant el confinament, són una des les maneres d’introduir de petites quantitats de droga.

Al conjunt de les nou presons de la Generalitat, hi entren cada mes 32.000 familiars i amics d’interns, un volum de gent a la qual s’han de sumar els proveïdors de productes i serveis, col·laboradors externs i treballadors. A més, hi ha 1.300 interns que surten de permís o participen en sortides.

Ara, després dels mesos de confinament i d’abstinència per a molts presos, els departaments de Justícia i Salut adverteixen del risc que hi hagi morts per sobredosi, ja que la falta d’un hàbit de consum fa que la tolerància a les substàncies sigui menor. Segons dades de Justícia, un terç de la població reclusa de Catalunya consumeix droga, tot i que a l’interior dels centres ho fan sense hàbit ni regularitat per la dificultat d’aconseguir-ne.

Objectiu: evitar morts per sobredosi

Les dades de Justícia apunten que el nombre de sobredosis a les presons s’ha reduït a la meitat durant el confinament. Entre el 16 de març i el 7 de juny del 2019 n’hi va haver 37, mentre que aquest 2020 n’han estat 18. La majoria, segons Justícia, es produeixen per un còctel de narcòtics que inclou psicofàrmacs, heroïna i cocaïna.

Pel que fa a les morts, en tot el 2019 va morir set interns per sobredosi. En els primers sis mesos del 2020, i en espera dels resultats definitius de les autòpsies, hi ha hagut quatre víctimes, dues a l’interior de les presons i dues durant un permís fora dels centres. De les dues persones que han mort als centres, només una s’ha produït durant la pandèmia.

Per evitar morts, s’ha posat en marxa una campanya de sensibilització, amb instruccions per reduir danys en cas de consum de droga, com no compartir xeringues, abaixar les dosis d’abans del confinament i consumir en companyia per tal que algú pugui donar l’alarma en cas de necessitat.

La sobredosi es pot identificar amb senyals com la inconsciència, la respiració dèbil, la disminució del ritme cardíac o pupil·les molt tancades. Si se’n detecta un cas, cal col·locar la víctima en posició lateral i alertar immediatament els serveis mèdics.