covid

Unes 28.000 persones a Catalunya s’han reinfectat de coronavirus des de l’inici de la pandèmia, fa gairebé dos anys. Representen un 2 % del milió i mig de població que, des del març del 2020, ha passat la covid-19 a casa nostra. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha detallat que hi ha gent que, fins i tot, s’ha infectat en tres ocasions, coincidint amb les tres variants predominants que ha tingut Catalunya. Concretament, han estat 330 persones les que s’han reinfectat tres vegades i inclús una persona ha patit la covid-19 en quatre ocasions, “tot i que aquest és un cas anecdòtic”, ha dit Cabezas.

Sobre l’evolució de la nova variant, el Departament de Salut ha indicat que el 99 % dels casos detectats l’última setmana de l’any eren de l’òmicron. Ara bé, aquesta incidència encara no ha arribat als centres hospitalaris, com ha explicat la cap de Medicina Intensiva de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Pilar Picart: Als hospitals comença a haver-hi presència important de l’òmicron i s’anirà substituint l’antiga variant per aquesta. Pel que fa a l’UCI, la presència de l’òmicron és anecdòtica ara mateix, però no sabem quants pacients hospitalitzats ocuparan llits d’UCI d’aquí a uns dies”, ha dit.

La meitat dels crítics a les UCI no estan vacunats

Picart també ha detallat que actualment un 60 % dels malalts a les unitats de cures intensives són pacients amb covid amb 60 anys de mitjana. D’aquests, la meitat no estan vacunats mentre que la resta van rebre la segona dosi fa més de sis mesos: “Hem de prendre consciència tots plegats que si hi ha solució és aquesta, la vacunació, la qual està a l’abast de tothom”, ha demanat.

El Departament de Salut també ha volgut deixar clar que les persones majors de 65 anys que en les últimes setmanes han patit la malaltia poden vacunar-se igualment amb la tercera dosi, mentre que els menors d’aquesta edat només cal que esperin quatre setmanes.