La recerca científica per mirar de contenir la pandèmia del coronavirus explora una nova via per reduir els contagis. La Clínica Universitat de Navarra (CUN) estudia un tractament de fotodesinfecció nasal indolor que hauria de destruir els virus allotjats a les mucoses de les foses del nas. Això evitaria que les persones infectades poguessin contagiar altres persones sanes.

Objectiu: reduir els “agents transmissors”

L’estudi s’està fent en un grup de 100 pacients que havien donat positiu en una prova PCR però que no havien necessitat hospitalització. Es van sotmetre a aquesta tècnica amb un dispositiu de la companyia canadenca Ondine Biomedical Inc. i, durant dues setmanes, se’ls està fent un seguiment per comprovar l’evolució de la càrrega viral i la malaltia.

Segons l’investigador principal de l’assaig, Francisco Carmona, la tècnica no busca curar els pacients ja contagiats, sinó “destruir el reservori de covid de les fosses nassals, on la replicació del virus es més activa els primers dies”. Així, diu, el malalt deixa de ser un “agent transmissor de la infecció”. També, segons el coinvestigador de l’estudi Alejandro Fernández-Montero, si s’aconseguís, es podria reduir la durada de les quarantenes.