Des del primer cas denunciat a Lloret de Mar el 10 de juliol, els Mossos d’Esquadra han rebut un total de 206 denúncies per punxades en l’àmbit de l’oci nocturn i la majoria dels locals estan situats a l’àrea de Barcelona i Girona. Es tracta d’una dada que ha donat a conèixer aquest dilluns la policia catalana, que també ha detallat que el 60 % dels delictes sexuals denunciats aquest estiu han passat a Barcelona.

Es van concentrar especialment en els mesos de juliol i agost i, de forma majoritària, en un 58,24 % dels casos, les punxades van tenir lloc a l’interior de discoteques. Tot i aquesta xifra d’un fenomen que ha sorgit aquest estiu, els Mossos d’Esquadra i la Generalitat en descarten la motivació sexual, ja que en cap dels casos hi va haver cap mena d’agressió sexual posterior.

Dones molt joves

Les dades es desprenen del balanç del Pla d’acció contra les violències sexuals en l’oci nocturn. En aquest informe es dibuixa el perfil de víctima de punxades. En el 85,92 % dels casos és una noia que, en un percentatge del 46,6 %, té entre 10 i 19 anys. Dins d’aquesta franja les principals víctimes són les joves d’entre 16 i 19 anys.

A partir d’aquest perfil tan feminitzat, Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes, ha volgut qualificar aquestes punxades com una altra forma de violència, ja que han estat accions contra les dones. “Les punxades són en si mateix un acte de violència sexual perquè busquen generar por i contribuir a reforçar l’imaginari de terror sexual que limita la llibertat de moviments, el terror ambiental que ha de ser combatut“, ha afirmat Verge. Per aquest motiu, la Generalitat manté vigent el protocol d’acompanyament i suport a les víctimes.

Un fenomen nou i inexplicat

Les punxades a l’oci nocturn van fer saltar les alarmes durant aquest estiu, fins al punt que el govern va actualitzar el protocol per abordar el problema a finals de juliol. També es van introduir agents dels Mossos d’Esquadra dins els locals i les empreses d’oci nocturn van formar específicament el seu personal per detectar i prevenir punxades, a més d’instal·lar càmeres de seguretat.

En paral·lel al cert pànic que es va despertar, especialment entre les dones, els professionals no han estat capaços de descobrir quina era la finalitat de les punxades. La Generalitat ha afirmat que no s’ha descobert la raó ni aquí a Catalunya, ni tampoc a altres països europeus com França i el Regne Unit, on també se n’han donat casos.