avís contaminació barcelona
Foto: ACN

(ACN / Redacció) D’aquí a un mes, el 22 de desembre, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciarà sobre la denúncia que va interposar la Comissió Europea contra l’Estat espanyol pels elevats índex de contaminació a l’àrea de Barcelona i també Madrid.

En la denúncia, Europa acusa Espanya de “violar sistemàticament” les normes comunitàries sobre els límits de gasos contaminants, legalment vinculants des del 2010. Una infracció que s’observa tant a les capitals, com en altres punts del Baix Llobregat, el Vallès Occidental i Oriental. Concretament, l’executiu comunitari acusa Barcelona i la seva àrea metropolitana d’infringir la directiva de qualitat de l’aire perquè, almenys fins al 2019, estaven emetent més diòxid de nitrogen del permès.

Un ultimàtum el 2017

La Comissió Europea ja va fer un ultimàtum l’any 2017 a Barcelona i Madrid per abaixar els nivells de contaminació. En un comunicat també va advertir altres ciutats d’Alemanya, França, el Regne Unit i Itàlia. Després d’anys d’avisos, finalment, el 2019, l’executiu comunitari va optar per la via judicial veient que les mesures mediambientals adoptades en aquestes ciutats eren insuficients i inadequades. En el cas de Catalunya, la denúncia engloba centres urbans com Barcelona, Terrassa, Sabadell, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat o Granollers.

La contaminació mata 9.000 persones cada any a Espanya

Brussel·les acusa tots aquests municipis d’infringir la directiva sobre qualitat de l’aire perquè, almenys fins al 2019, estaven emetent més diòxid de nitrogen (NO2) del permès: 40 µg/m3 de mitjana anual. Aquests nivells de contaminació cada any provoquen gairebé 9.000 morts prematures a Espanya i malalties greus com asma, problemes cardiovasculars i càncer de pulmó.