Les denúncies per violència sexual es van disparar un 28,6 % entre el juny i el setembre d’aquest any a Catalunya. Són dades dels Mossos d’Esquadra, que aquest estiu van posar en marxa un pla específic per detectar delictes socials en l’àmbit de l’oci nocturn. Del total de fets denunciats, el 90 % eren abusos i agressions sexuals i el 63,18 % van passar a Barcelona.

La majoria d’agressions sexuals, al domicili

Del balanç sobre violència sexual se’n desprèn que la majoria d’agressions sexuals (48,3 %) es produeixen en un domicili. Segons la portaveu dels Mossos, Montse Escudé, això no vol dir que l’agressor sigui un conegut: “Si tu has conegut una persona en un context d’oci és poc probable que l’agressió passi al local, sinó que us desplaceu a un domicili i allà té lloc el delicte”, ha detallat.

De fet, segons les mateixes dades el segon lloc més freqüent on es produeixen les agressions és la via pública (22,6 %), mentre que aquest tipus de delicte en espais d’oci nocturn és una xifra molt menor (4,6 %).

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha aprofitat per recordar que les dones tenen una sensació d’inseguretat tres vegades major que els homes: “Això indica que estem en una societat malalta i que necessita cura perquè no és una societat completament lliure”, ha dit.

El protocol policial en entorns d’oci nocturn es va posar en marxa a l’estiu i va suposar més agents a les zones on es concentren bars musicals i discoteques. També es van crear els anomenats “itineraris segurs” en col·laboració amb la Guàrdia Urbana per controlar la tornada dels locals d’oci nocturn fins al transport públic. De fet, al setembre es va constatar que les detencions per violència sexual van créixer un 71 % durant l’estiu i els cossos de seguretat ho atribuïen, en part, a la posada en marxa del nou pla.