calor classe escoles estiu

El nombre d’associacions de famílies que subscriuen el manifest per demanar mesures contra la calor a les aules s’eleva ja a 150. A les AFA s’hi sumen també 43 direccions d’escoles i té el suport d’Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC). Aquest manifest demana mesures urgents, com ara ventiladors a les aules i intervencions als patis, però també mesures a llarg termini que tinguin en compte les necessitats de cada centre.

Demanen estudiar i posar en marxa solucions definitives

Les AFA alerten que el canvi climàtic ens obligarà a “estar preparats per estius més llargs i calorosos“, i argumenten que per aquest motiu la iniciativa del Departament d’Educació de repartir 350 ventiladors als centres educatius catalans només pot ser una mesura temporal, mentre s’estudien i es posen en marxa solucions més definitives.

Puntualitzen, a més, que les direccions dels centres ni tan sols saben com demanar-ho formalment. Assenyalen que és “imprescindible fer un estudi en profunditat de cada escola i destinar inversions a resoldre el problema abans de l’estiu“. Per aquest motiu demanen definir un pla per instal·lar sistemes de renovació d’aire als centres que garanteixi l’eficiència energètica i el confort tèrmic.

Temperatures rècord a les aules a l’inici de curs

Els signants del manifest afirmen que la comunitat educativa “pateix situacions constants de risc per a la seva seguretat i salut“, i afirmen que “en alguns centres també s’han produït lipotímies o cops de calor” per les temperatures extremes.

De fet, aquest inici de curs ha anat acompanyat de temperatures rècord a l’aula, fins i tot més altes que les registrades al juny. A l’Escola Auró, dimarts passat asseguraven que havien superat els 40 ºC a les classes. Un altre cas el vam trobem a l’Escola de la Concepció, a la Dreta de l’Eixample, on les mateixes famílies van decidir instal·lat ventiladors per combatre la calor dins el centre.