Aquest mes d’abril s’ha iniciat el cribratge massiu a les universitats catalanes amb la intenció d’arribar a 230.000 estudiants. Després de fer-se a la UPC i la UAB, aquest dilluns es fa la recollida de mostres a la Universitat de Barcelona (UB). La primera seu és la Facultat d’Economia i Empresa, a l’avinguda de la Diagonal, i es fan de 9 a 14 h i de 15 a 17 h. Durant el matí hi han anat unes 150 persones.

Es tracta d’un cribratge voluntari dirigit a l’alumnat dels diferents campus que no s’hagi vacunat. També s’hi pot acollir el personal docent i investigador (PDI) i el personal d’administració i serveis (PAS), sempre amb la condició que no s’hagi vacunat.

La metodologia que es fa servir és la de test PCR amb mostra de saliva, que s’ha de recollir amb un dejú de com a mínim dues hores. Es tracta d’una tècnica que ha estat aprovada per la FDA (Food and Drug Administration) i pel CDC (Centres per al Control i la Prevenció de Malalties). Aquesta prova per diagnosticar la covid-19 no és invasiva, no molesta i permet l’autorecollida per part dels usuaris.

On i com fer la prova?

En tot cas, qui hi vulgui participar pot recollir el paquet amb tot el material necessari per fer la prova fins al 5 de maig en qualsevol dels punts d’informació, que es poden consultar al web de la universitat. En aquesta pàgina també es poden veure les instruccions i un vídeo per saber com fer recollida de la saliva, que s’ha de fer al matí del dia en què s’hagi d’entregar la mostra, abans d’esmorzar. La mostra es pot lliurar en diferents punts de recollida, que també ha publicat la UB.

A banda, el 14, 15 i 19 d’abril, al Campus de Bellvitge es realitzen proves PCR mitjançant automostra nasal i test serològic ràpid.

Resultats per SMS o a La Meva Salut

En un màxim de 24 a 48 hores s’enviaran els resultats per SMS, i les persones que s’hagin identificat amb la targeta sanitària CatSalut també ho tindran disponible en el seu espai de La Meva Salut.

Amb aquests cribratges massius el Departament de Salut vol posar el focus en la població més jove, entre els 20 i els 25 anys, i la universitat els permet accedir-hi fàcilment. D’aquesta manera, es volen detectar les persones asimptomàtiques i aconseguir tallar cadenes de contagi.