Els resultats de la segona onada de l’estudi de seroprevalença del coronavirus a Espanya no varien gaire dels anterios. Les dades, en general, es mantenen igual que en la primera onada, tot i que sí que registren un lleuger increment generalitzat. En aquest sentit, la taxa d’immunitat detectada a la demarcació de Barcelona és del 7,4 %, quan en la primera onada era del 7,1 %.

Barcelona fa pujar la mitjana

A Catalunya, els ciutadans que han generat anticossos del coronavirus són, segons aquesta segona fase de l’estudi, el 6,1 %, però hi ha molta diferència entre el percentatge detectat a les comarques barcelonines respecte de la resta del territori. A Lleida la seroplevalença se situa al 3,3 %; a Girona, en el 3,1 %, i a Tarragona, en l’1,6 %. Al conjunt de l’estat l’índex és del 5,2 % quan a la primera ronda se situava al 5 %.

Un terç de casos, asimptomàtics

L’estudi, en què han participat 63.564 persones, també ha detectat que un 0,8 % dels casos que van donar negatiu en les proves de la primera onada en aquesta segona han donat positiu, i que un 2,8 % de les persones asimptomàtiques han generat anticossos, cosa que porta a corroborar que aproximadament un terç de les persones infectades pel virus no tenen símptomes i per tant no són detectades.

Les dates per al turisme, “no del tot decidides”

Una de les qüestions que han tornat a sorgir durant la roda de premsa per explicar aquestes dades ha estat la de l’arribada de turistes internacionals. Preguntat per la conveniència d’obrir-los l’entrada a partir del juliol, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha dit que “no podem estar tancats de per vida, en algun moment s’ha de començar a reprendre la vida socioeconòmica”, si bé ha afegit que “les dates no estan del tot decidides però sí que és cert que una vegada que a Espanya l’evolució de l’epidèmia demostra que anem molt bé, la nostra més gran vulnerabilitat estarà associada a la possible importació de casos de països amb incidències altes“. Per això apunta que caldrà limitar l’entrada de persones procedents d’aquests països amb risc massa elevat i establir els mecanismes de detecció precoç i control dels casos associats als turistes.