10 CAP de Barcelona han organitzat protestes aquest dimecres a les portes dels centres sanitaris en una “jornada de lluita” convocada per un centenar d’entitats en defensa de la sanitat pública i l’atenció primària. La mobilització s’ha emmarcat en un dia de concentracions i aturades descentralitzades per tot Catalunya, amb mig centenar d’accions i amb reclamacions que han rebut el suport d‘entitats veïnals, socials i polítiques.

En total, hi ha hagut mig centenar d’accions a diversos centres d’atenció primària de Catalunya sota els lemes “Més que mai, sanitat pública” i “Sí o sí: atenció primària”. A Barcelona, s’han convocat protestes als CAP Horta, Manso, Pare Claret, Fort Pienc, Sant Martí, el Clot, Sant Andreu, Larrard, Carles Riba, Rio de Janeiro i la Sagrera.

A la protesta del CAP Manso, al matí, hi han participat un centenar de treballadors, usuaris del centre, membres dels col·lectius Marea Blanca i Marea Pensionista i també representants del sindicat CCOO. També s’hi ha vist la diputada de la CUP Eulàlia Reguant.

Demanen un nou centre pel CAP de la Sagrera

A la tarda hi ha hagut concentracions en centres d’atenció primària com el de la Sagrera. Aquí, els professionals sanitaris reclamen un equipament nou, més gran, per atendre millor els veïns del barri. Asseguren que el centre actual ha quedat obsolet i recordem que ja fa tres anys que fan aquesta demanda.

protesta al CAP La Sagrera

Volen més pressupost per a l’atenció primària

En una roda de premsa davant el Departament de Salut, representants de les entitats convocants han carregat contra l’atenció telemàtica en l’atenció primària, “que expulsa generacions de persones grans o sense mitjans o formació en línia”. Entre les reivindicacions també hi ha destinar el 25 % del pressupost de Salut als equips d’atenció primària, recuperar els metges i infermers de referència, millorar els equipaments tecnològics, redimensionar les plantilles en funció de la població a atendre o garantir “condicions dignes” per a tots els treballadors.

Les organitzacions també han criticat que “l’atenció primària no és una prioritat per als governs ni per als diferents grups de poder que operen en la sanitat perquè genera poc negoci”, i han criticat que el pacte de govern entre ERC i Junts estableix un increment de 5.000 milions d’euros per a sanitat, “però només 300 milions per a l’atenció primària en els propers tres anys“. L’acte ha comptat amb la presència de diputats de la CUP i d’En Comú Podem.