Xavier Trias
Foto: Blanca Blay (ACN)

Era un adeu anunciat i, finalment, hi ha posat data: Xavier Trias ha revelat que plega i que deixarà l’Ajuntament de Barcelona i la política activa aquesta mateixa setmana. Ho farà en aquest divendres 26 de juliol, en l’últim ple abans de les vacances d’estiu, quan formalitzarà la seva renúncia. Trias ho ha anunciat en una publicació a ‘X’, durant una visita a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, acompanyat per Jordi Martí Galbis i Neus Munté.

L’anunci arriba després que el mateix Trias assenyalés que el seu comiat es produiria abans de l’estiu. Ara bé, la convocatòria de les eleccions catalanes i europees va retardar la seva decisió. Finalment, després del preacord d’ERC per entrar a formar part del govern municipal, Trias ha anunciat que marxarà.

L’exalcalde ja va anunciar fa mesos que Jordi Martí Galbis serà el president del grup municipal quan ell deixi el consistori. També va demanar a Junts que “en menys d’un any” decideixi el candidat a les eleccions municipals del 2027

Un comiat anunciat

El líder de TriasxBCN ja va avisar durant la campanya electoral que, si no era elegit alcalde, no es quedaria a l’oposició i quan Collboni va arrabassar-li l’alcaldia —amb els vots del PSC, BComú i el PP—, va assegurar que no es menjaria els torrons a l’Ajuntament.

De fet, des de l’inici de la legislatura, Xavier Trias va dir que es quedaria al consistori només fins que la situació política fos “més calmada”. Durant tots aquests mesos, fins i tot s’havia especulat amb una possible entrada de TriasxBCN al govern de Collboni, una opció que es va acabar descartant.

Segon adeu d’un líder municipal en poc temps

Trias ha anunciat l’adeu de la política mesos després que el president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, també digués que plega. El republicà ho va anunciar per sorpresa en el plenari municipal del mes de novembre de l’any passat, tot confirmant el que havia dit la seva número dos, Elisenda Alamany, uns dies abans.

Trias i Maragall el juny del 2023, poques setmanes després de les eleccions municipals