La classe mitjana es recupera a Barcelona. Segons l’Informe sobre la renda familiar disponible del 2017, més de la meitat dels barcelonins (52,9 %) ja són de classe mitjana, una xifra que creix cada any des del 2015 i que suposa un canvi respecte al punt més àlgid de la crisi, el 2011, quan representaven el 41,8 % de la població. Tot i això, la recuperació de la classe mitjana queda encara lluny de les xifres d’abans de la crisi, el 2007, quan ho eren el 58,5 % dels barcelonins.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Diagonal Mar i el Besòs, dos barris fronterers a anys llum en renda familiar” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/renda-per-capita-diagonal-mar-el-besos/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

L’augment de la classe mitjana es fa a costa de les rendes baixes, que representen ara un 30,4 % de la població, 5 punts menys que al 2016. Ara bé, abans de la crisi, al 2007, les famílies amb pocs ingressos representaven el 21,7 % dels barcelonins. Pel que fa a la classe alta, el percentatge es manté al 2017 amb el 16,7 %. Abans de la crisi, les famílies amb molts ingressos eren el 19,7 % de la població a la ciutat.

Pedralbes, el barri més ric, i Ciutat Meridiana, el més pobre

Pedralbes continua sent el barri amb la renda més alta de Barcelona. Si la mitjana és 100, l’índex d’aquest barri és de 248,8, més de sis vegades superior que el barri amb la renda més baixa, que torna a ser Ciutat Meridiana (38,6). Aquest últim millora l’índex respecte a les dades del 2016, però Pedralbes millora molt més, de manera que la distància entre tots dos barris es manté.

Ciutat Meridiana

Tot i això, i en base a aquestes dades, els tècnics i també des del govern municipal afirmen que la desigualtat entre barris ha disminuït. Si al 2016 Pedrables multiplicava per 7 la renda de Ciutat Meridiana, al 2017 aquest coeficient s’ha reduït al 6,4. “La tisora de les desigualtats s’està tancant a Barcelona”, ha afirmat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que ha destacat “modestament” que hi ha tingut a veure l’esforç municipal en inversió social.

renda barris barcelona 2019

La reducció de l’atur, factor clau

Els tècnics que han elaborat l’Informe sobre la renda familiar disponible 2017 atribueixen la recuperació de les classes mitjanes i la frenada de les desigualtats entre barris a la reducció de l’atur, que a Barcelona està per sota del 10 %. Hi ha tingut també efecte l’augment del 3,7 % del salari mitjà a la ciutat el 2017, que va repercutir especialment sobre els barris amb rendes més baixes.

L’any passat aquest informe ja va assenyalar la tendència de recuperació de les classes mitjanes, així com la disminució de les diferències entre barris.