(ACN) El Tribunal Suprem ha rebutjat suspendre cautelarment l’acord de la Junta Electoral Central del 3 de gener per inhabilitar Quim Torra com a diputat del Parlament. Per tant, l’alt tribunal manté la retirada de l’acta de diputat de Torra, tot i que la fiscalia va considerar “assumible” la petició de cautelars de la defensa del president de la Generalitat i apostava per suspendre la inhabilitació fins que la sala es pronunciï sobre el fons de la qüestió. La mateixa sala ja va rebutjar per unanimitat el 10 de gener suspendre la inhabilitació. Ara pren la mateixa decisió després d’haver rebut les al·legacions de les parts.

En la interlocutòria, que s’ha fet pública aquest dijous, el Suprem argumenta que l’acord de la JEC no crea una situació irreversible i que la mesura cautelar suposaria privar d’efecte preceptes legals vigents. També afirma que els arguments de Torra fan referència al fons de la qüestió i han de ser afrontats a la sentència que acabi dictant.

Així doncs, la inhabilitació com a diputat ordenada per la JEC és efectiva. Tanmateix, el Parlament ja va rebutjar executar l’ordre de la JEC en un ple extraordinari i el president, Roger Torrent, ha defensat en reiterades ocasions que Torra té “tots els drets inherents” a la condició de diputat perquè no hi ha condemna ferma i no considera “competent” la JEC.

El Suprem haurà de resoldre ara sobre el fons de la qüestió, és a dir, sobre la competència de la JEC per retirar-li l’escó. La defensa de Torra va considerar al recurs contra l’acord de la JEC que l’àrbitre electoral va “usurpar” funcions del Parlament i dels tribunals, i al·lega que inhabilitar-lo suposa un “dany irreparable”.

Torra va ser condemnat a un any i mig d’inhabilitació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per no haver retirat la pancarta sobre els presos i els llaços grocs del Palau de la Generalitat durant la campanya electoral del 28-A. La JEC ha aplicat la inhabilitació sense que hi hagi una condemna ferma, ja que el Suprem encara ha de resoldre el recurs de Torra contra la sentència del TSJC.