quim torra al parlament

ACN – La Junta Electoral Central (JEC) ha acordat aquest divendres inhabilitar Quim Torra i, per tant, deixar sense efecte la credencial del president de la Generalitat com a diputat al Parlament de Catalunya, i transmetre aquesta ordre a la Junta Electoral Provincial de Barcelona perquè l’activi amb efectes immediats. La decisió implica que Torra podria deixar de ser president de la Generalitat perquè l’Estatut vincula que per ser president cal ser necessàriament diputat.

En una resolució d’una pàgina i mitja, els membres de la JEC conclouen que la seva condemna a inhabilitació per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) encara que no sigui ferma constitueix una “causa d’inelegibilitat sobrevinguda”.

La JEC ha adoptat la decisió en resposta a les peticions que el PP, Cs i Vox li van fer arribar després que el 19 de desembre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar el president de la Generalitat a 19 mesos d’inhabilitació per desobediència pel fet d’haver mantingut penjada del balcó de la Generalitat una pancarta durant el període electoral del 28-A.

La JEC corregeix d’aquesta manera la decisió de la Junta Electoral Provincial de Barcelona, que el 24 de desembre va concloure que no es pot retirar a Torra la condició de diputat fins que la sentència del TSJC no sigui ferma, és a dir, fins que el Tribunal Suprem no resolgui el recurs presentat pel president de la Generalitat. Ho va fer sense unanimitat i amb el vot particular del membre de la Junta Provincial de Barcelona Pablo Nuevo.

Junqueras, sense poder acreditar-se com a eurodiputat

La JEC també ha tancat la porta aquest divendres a l’acreditació d’Oriol Junqueras com a eurodiputat. La JEC ha conclòs que el fet que Junqueras estigui condemnat és causa “d’inelegibilitat sobrevinguda”, fet que li impedeix accedir al càrrec públic de diputat al Parlament Europeu.

La Junta Electoral Central està formada per 13 membres amb dret a vot, dels quals vuit són magistrats del Tribunal Suprem elegits pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i cinc són catedràtics de dret o ciències polítiques i sociologia en actiu elegits per les Corts espanyoles a proposta dels partits.

Concentració de suport a la plaça de Sant Jaume

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat una concentració de suport a Quim Torra a la plaça de Sant Jaume, una manifestació que ha aplegat a centenars de persones. Quan ha acabat l’acte, un grup de persones han penjat al balcó del Palau de la Generalitat la pancarta de “Llibertat presos polítics”, per la qual Torra ha estat inhabilitat. Poca estona després, una persona que no s’identifica a les imatges ha retirat la bandera espanyola de la façana, tot i que l’acció només ha durat 15 minuts.