Manuel Valls carrega contra Ciutadans

La Comissió de Presidència ha aprovat una proposta de Barcelona pel Canvi per fer que Barcelona tingui un colideratge a Espanya en el marc d’una nova etapa de relacions entre el nou executiu espanyol i el govern municipal. Els dos socis de govern (BComú i el PSC) hi han donat suport, així com Ciutadans i el PP. Esquerra s’ha abstingut, mentre que Junts per Catalunya hi ha votat en contra.

En la proposta original, l’objectiu era fer de Barcelona la cocapital d’Espanya, però el govern va presentar una esmena al text per canviar el terme ‘cocapital’ pel ‘colideratge’. Manuel Valls (BCN Canvi) ha dit que el “colideratge” de la ciutat a l’Estat ha de servir per aconseguir “recursos i projectes necessaris”.

La tinenta d’alcalde Laia Bonet (PSC) ha dit que “Barcelona no desaprofitarà un context polític favorable” amb “dos governs progressistes”. Bonet veu bé que es convoqui la comissió interadministrativa Ajuntament-Estat per “desencallar” necessitats de la ciutat.

Comissió Presidència

La proposta de Valls ha estat ben rebuda també per Ciutadans i el PP, partidaris de fer de Barcelona la cocapital d’Espanya. Des de JxC, Francina Vila ha dit que és “una idea caduca” i que si Barcelona vol anar de la mà de Madrid “estarem de mans lligades”. Bonet li ha replicat que no creu en aquest tipus d’afirmacions.

Des d’ERC, Elisenda Alamany ha enumerat els “incompliments reiterats” de l’Estat amb Barcelona (la Sagrera, Rodalies…) i ha reclamat que compleixi. La portaveu adjunta dels republicans ha justificat l’abstenció per “l’escepticisme” amb què veuen la nova etapa al Govern d’Espanya.